ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya ekonomisinin ciddi şekilde zayıfladığı yönündeki açıklamalarına Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina’dan cevap geldi.

Almanya’da gerçekleşen G7 zirvesi sonrası açıklamada bulunan Obama, ruble kurunun düştüğünü, enflasyonun arttığını ve Rusya Merkez Bankası rezervlerinin de en az 150 milyar dolar kaybettiğini söyledi.

Obama, Rusya bankaları ve şirketlerinin uluslararası piyasalara erişiminin neredeyse tamamen engellendiğini, şirketlerin ileri teknoloji ürünlere ulaşamadığını ve Rusya’nın derin bir durgunluk döneminde olduğunu savundu.

Rusya’dan enflasyonun en zirve seviyesini aştığını, artık düşmeye başladığını ifade eden Nabiullina, “Enflasyon kontrolümüzde ve gelişmeler kontrolümüzde ilerliyor. Haftalık enflasyon yüzde 0,1’de kaldı. Enflasyon rakamları ile ilgili riskler sürüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Merkez Bankası Başkanı ekonomide yeni bir şok yaşanmaması durumunda gayri safi milli hasılada büyümenin yıl sonundan itibaren başlayabileceğini kaydetti.