Rusya Merkez Bankası’nın bugün yapılacak direktörler toplantısında faiz oranlarının yüzde 11’de sabit tutulması bekleniyor. TASS uzmanlarına göre rublede yaşanan devalüasyon, Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artışı ihtimali ve enflasyon riski Merkez Bankası’nın büyümeyi desteklemek amacı ile faiz oranlarını düşürmesini engelliyor.

Kremlin Ekonomi Danışmanı Andrey Belousov ve Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev’e göre ise Merkez Bankası faiz oranlarında indirime giderek kriz öncesi tek haneli rakamlara dönmeli.

Merkez Bankası enflasyon hedeflerinin yakalanmasını faiz oranlarının belirlenmesinde temel alıyor. Rusya’da enflasyon rakamlarında görülür bir değişim yaşanmadı. 7 Eylül itibari ile enflasyon yüzde 15,6. Temmuz sonu enflasyon rakamları yüzde 15,8 olarak belirlenmişti.

Enflasyon rakamlarını etkileyen önemli bir faktör ise rublede yaşanan yüzde 20 civarında devalüasyon. Dolar 68 rubleye dayandı. Maliye Bakanlığı’na göre rublede yaşanan devalüasyonun enflasyon üzerindeki etkisi Eylül ayında daha da belirgin hale gelecek. Petrol fiyatlarının yeniden 48 dolara gerilemesi de ruble üzerinde baskı oluşturuyor.