Rusya, Türkiye'den ithal edilen 20,4 ton limonun eksik belgeler, 30 ton domatesin de sağlıksız oldukları gerekçesiyle ülkeye girişine izin vermedi.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkanı Danışmanı Aleksey Alekseyenko, kuzeybatıda Dolostsı sınır kapısında Türkiye'den gelen 20,4 ton limonu kontrol ettiklerini açıkladı.

Alekseyenko, “Ürünler Belarus üzerinden getirildi. Üzerinde bulunan hijyenik sertifika ithal edilen ürüne uymuyordu. Ciddi ihlal. Bu nedenle 20,4 ton limonun Türkiye'ye geri gönderilmesine karar verdik.” dedi.

Rus yetkili, ülkenin Karadeniz kıyısı Novorossiysk ve Kafkaz limanlarında Türkiye'den gelen toplam 30 ton domatesi kontrol ettiklerini, sağlıksız oldukları gerekçesi ile girişine izin vermediklerini de açıkladı.

Alekseyenko, “Ürünler kuruma ait laboratuvarda incelendi. Sonuçta Türk ürünlerinde tehlikeli haşeratlardan sayılan Batı Çiçek Tripsi (Western Californian Flower tripsi) tespit edildi. Bu nedenle 30 ton domatesin Türkiye'ye geri gönderilmesine karar verdik. Bu arada Ocak ayından bu yana benzer gerekçeyle yaklaşık 350 ton domates, Türkiye’ye geri gönderildi.” diye bilgi verdi.