Ukrayna’dan tuz alımını yasaklayan Rusya, Türkiye’den daha fazla tuz almak istiyor. İzvestia gazetesi, Rusya’nın tuz açığını Türkiye’den kapatmayı planladığını yazdı.

Gazeteye göre konuyla ilgili Türkiye Başbakanlığı Rusya’ya Türk tuzu ihracatının artırılması olanaklarının değerlendirilmesi hususunda, Ticaret ve Gümrük Bakanlığı’na talimat verdi. İzvestia’a konuşan Türkiye Ekonomi Bakanlığı yetkilisi Caner Bozat, Rusya’ya yönelik tuz ihracatının artırılması konusunu değerlendirdiklerini ve yakın zamanda Rusya Ekonomi Kalkınma Bakanlığı heyeti ile görüşmelerinde konuyu ele alacaklarını söyledi.

Bozat, “Son siyasi ve ekonomik olaylar bağlamında Rusya’ya yönelik tuz ihracatımızın artırılacağını düşünüyoruz. Şimdilik ihracat yaklaşık 50 bin ton. Fakat biz potansiyelimizi araştırıyoruz ve bunu bir kaç kat artırmayı planlıyoruz.” dedi. Türk yetkili konunun daha önce de gündeme geldiğini söyledi.

Haberde, “Rusya’nın yıllık tuz ihtiyacı 1,5 milyon ton. Ukrayna’dan Rusya’ya ihracat 0,5 milyon ton azaldı. Rusya tuzun yarıdan fazlasını yurtdışından ithal ediyor. Rusya en çok Ukrayna, Belarus, Kazakistan, Çin ve İran’dan tuz alıyor.” bilgisi verildi.

Rus gazete, Türk tuz üreticilerinin de Rusya’ya tuz satmayı amaçladıklarını vurguladı. Gazeteye konuşan uluslararası analitik şirketi Roskill Information Services Başkanı Robert Baylis, 3 ana şirkete dikkat çekti. Bu bağlamda Baylis, Koyuncu, Emekçioğlu Tuz ve Mutlucan Tuz şirketleri sayesinde Türk tuzunun Rusya ve başka ülkelere ihracat edildiğini vurguladı. Baylis, “Bu 3 şirket yılda yaklaşık 1,5 milyon ton tuz üretiyor. Bu Türkiye piyasasının yaklaşık yüzde 37’si. Türk üreticiler tuz ihracatını sürekli artırıyor. Bugün Türkiye Avrupa’da tuz üretimi kapasitesi bakımından altıncı sırada. Türkiye’de yaklaşık 4 milyon ton tuz üretimi yapılıyor.” dedi.

Gazeteye konuşan Koyuncu şirketi ihracat yetkilisi İrina Sarakoğlu, 2014 yılında Rusya’ya tuz satışlarını 8 bin tondan 15 bin tona çıkardıklarını ve 2015 yılında da ihracatı yüzde 50 artıracaklarını ifade etti.