Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, 2015’de gayri safi milli hasılada küçülmenin yüzde 3’ten fazla olmayacağını, sanayi üretiminde gerilemenin de yüzde 1-1,5 seviyesinde kalacağını belirtti. Yatırımlarda düşüş ise yüzde 11’leri bulabilir.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da hükümet saatinde değerlendirmede bulunan Ulyukayev, “En muhafazalar tahminlere göre petrol varil fiyatları 50 dolar seviyesinde olursa Rusya’nın gayri safi milli hasılası en fazla yüzde 3 küçülür. Bundan daha fazla düşüş beklemiyoruz. Sanayi üretiminde gerileme ise yüzde 1-1,5 seviyelerinde kalacak. Tarım sektöründe ise pozitif bir trend bekliyoruz.” dedi.

Rusya ekonomisi açısından teme konunun yatırımlar olduğuna değinen Ulyukayev, “2014’de yatırımlarda yüzde 11 küçülme bekliyoruz. Burada azalma devlet şirketlerinin yatırımında yüzde 3,7’de kalırken, özel girişimlerde oran daha büyük.” bilgisini verdi.

Ulyukayev, Ocak-Şubat aylarında Rusya’nın yıllık bazda yüzde 1,9 küçüldüğünü, sanayi üretiminin ide yüzde 0,4 daraldığını belirtti. Tarım sektörü ise yüzde 3 civarında büyüdü.

İki aylık dönem için perakende sektörü yüzde 6, yatırımlar ise yüzde 6,4 geriledi. İnşaat sektöründe düşüş ise yüzde 3’ü buldu.

Geçen yılın sonuna göre tahminler açısından daha iyimser bir noktada olduklarını ifade eden Ulyukayev, “Burada objektif olarak trendi basit bir şekilde tahmin etmek zor. Durumun iyileşmesine katkı sağlayacak mekanizmaların desteklenmesi önemli.” dedi.

Rus bakan 2017 için yüzde 4 ve 2018 için de yüzde 5 büyüme hedefleri için hazırlık yaptıklarını da açıkladı.