Rusya İçişleri Bakanlığı, ambargo uygulanan ülkelerden gelen ürünleri piyasaya sürmeye çalışan kaçakçılara düzenlenen operasyonda 2 milyar rublelik (30,5 milyon dolar) ürün ele geçirildiğini açıkladı.

Bakanlık, “17 ayrı ev, ofis ve depolarda yapılan operasyonda 470 ton süt ürünleri, ürün kaynağını değiştirmek için kullanılan sahte belgeler ve yasal olmayan işlemler için kullanılan bir çok evrak ele geçirildi…” bilgisini verdi.

Ambargolu ürünlerin piyasaya arzında görev alan 29-58 yaşlarında iki şüpheli ve 4 kaçakçılık çetesi üyesi kişi de göz altına alındı.

Rusya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Yelena Alekseyeva, “Rusya İçişleri Bakanlığı, istihbarat teşkilatı FSB, tüketici ve tarım denetim kuruluşları Rosselhoznadzor ve Rospotrebnadzor yetkilileri operasyonda yer aldı. Uluslar arası kaçakçılık yapan grubun ambargolu ürünleri Rusya piyasasına verdikleri tespit edildi…” dedi.

Rusya, Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan ülkelerden gıda alımını durdurdu. Temmuz ayında da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ambargolu ülkelerden gelen ürünlerin imha edilmesine karar verdi.

Yasanın yürürlüğe girdi 6 Ağustos’tan bu yana 870 ton ürün imha edildi. Rusya kamuoyu yasaklı ürünlerin imha yerine ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilmesini talep ediyor.

Rusya Başsavcılığı da yaptığı açıklamada gıda ithalatı yasağı konan ülkelerden Rusya’ya kaçak ürün getirilmesi ve satılmasını engellemek için ihbar hattı kurdu.