Ukrayna krizi, yaptırımlar, petrol fiyatlarının düşmesi ile dalgalanan Rusya döviz piyasaları, bu hafta içinde dev petrol şirketi Rosneft’in 7 milyar dolarlık ödemesini yakından izleyecek.

Rosneft uluslar arası piyasalardan aldığı 60 milyar dolarlık borcun 20 milyar dolarını 2015’de ödeyecek. 7 milyar dolarlık kısmını ise bu hafta içinde ödemesi gerekiyor.

Rosneft’in 22 Aralık’ta yaptığı ilk ödeme öncesi dolar hızla artarak 80 rubleye kadar çıkmıştı. Rosneft Başkanı İgor Seçin spekülasyon iddialarını yalanlamıştı.

TNK-BP’yi 2013’de 55 milyar dolara satın alan Rosneft, Rusya’nın en çok borcu olan devlet şirketi. Petrol varil fiyatlarının 115 dolar seviyesinden 55 dolara inmesi şirketin mali yapısını zor durumda bıraktı.

Uzmanlar 20 milyar dolarlık borç ödemesinin Rosneft büyüklüğündeki bir şirket için zor olmadığı değerlendirmesini yapıyor. Ancak yaptırımlar nedeni ile Batılı finans kuruluşlarından kredi kullanılamaması ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeni ile gelirlerin azalması risk oluşturuyor.