Rusya Merkez Bankası verilerine göre Rusya’da enflasyon kriz sonrası dönemde ilk kez nisan ayında yüzde 0,5 gerileyerek yıllık bazda yüzde 16,4 oldu. Mart ayında enflasyon yüzde 16,9’la rekor kırmıştı.

Aylık enflasyon 1,2’den yüzde 0,5’e düşerken, gıda, gıda dışı ürünler ve hizmetlerde fiyat artışında yavaşlama gözlendi.

Rusya Ekonomi Bakanlığı yüzde 17,5’ları görecek enflasyonun yıl sonu ortalamasının yüzde 12-12,4 seviyesinde olmasını bekliyor.

Uzmanlara göre rublenin zayıflamasının durması, fiyat artışında etkili oluyor. Önümüzdeki dönemde enflasyon rakamlarında küçülme devam edecek. Yıl sonunda enflasyon yüzde 10 seviyelerine kadar gerileyebilir.

Enflasyon rakamlarında düşüşün ardından Rusya Merkez Bankası da faiz oranlarını 150 baz puan indirerek yüzde 12,5’e çekmişti. Banka enflasyonda düşüşün devam etmesi durumunda yeni indirimlerin olabileceği işaretini verdi.

Rusya’da vatandaşların 1990’larda yaşadıkları şok nedeni ile en çok endişe ettiği konuların başında fiyatların hızla artması geliyor. Levada Araştırma Merkezi’nin yaptığı çalışmaya göre halkın yüzde 82’sini artan fiyatlardan korkuyor.

Rusya’da ekonominin bir kısım uzmanların beklentilerinin aksine daha hızlı toparlanma sürecine girebileceği belirtiliyor. Rusya ekonomisinin 2015’de yüzde 3-4 arasında bir küçülme yaşayacağı öngörülse de, 2016’dan itibaren toparlanması bekleniyor.