Ulusal Finansal Araştırmalar Ajansı’nın yaptığı çalışmaya göre, Ukrayna krizi, yaptırımlar ve rublede devalüasyon nedeni ile Rusya’da halkın bankalara güveni azaldı.

Geçen yıl yüzde 74 civarında olan güven, Nisan ayında yüzde 56’ya kadar geriledi. Petrol varil fiyatlarının sert düşmesi nedeni ile rublede yaşanan devalüasyon güven endeksinin azalmasında etkili oldu.

Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 17’ye çıkarması, enflasyon rakamlarının yüzde 16’lara yükselmesi güveni olumsuz etkiledi.

Rusya’da bir çok banka müşterilerin birikimlerini çekerek konut ya da otomobile yatırım yapması nedeni ile nakit daralması yaşıyor. Bir çok müşteri de birikimlerini ruble yerine dolara çevirdi.

Ancak yıl başından bu yana faiz oranlarının yüzde 12,5’e düşürülmesi ve enflasyon rakamlarında gerileme krizin dip noktasının geçildiği şeklinde yorumlanıyor.

Trendinin yeniden pozitife dönmesi ile Nisan ayında bankaların ruble bazlı mevduatı yüzde 3 artarken, döviz bazlı mevduatı da yüzde 4,3 arttı.

Rusya’da bine yakın bankanın mali yapılarının düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Geçen yıl 32 bankanın lisansı iptal edilirken, bu yıl da 57 bankanın daha lisansı iptal edildi. Rusya’da irili ufaklı banka sayısı 850 civarında.

Anket Rusya’nın 46 ayrı yerleşim biriminde 1600 kişi ile görüşülerek gerçekleştirildi.