Rusya Ekonomi Bakanlığı, Mayıs ayında yıllık bazda gayri safi milli hasılanın yüzde 4,9 küçüldüğünü açıkladı. Rusya ekonomisi Nisan ayında yüzde 4,2 gerilemişti. Uzmanlara göre ekonomik kriz henüz dip seviyesini görmedi, krizin etkileri orta vadede devam edecek.

Mayıs ayında yaşanan küçülmede sanayi üretiminde düşüş, hammadde üretiminde gerileme ve perakende sektöründe yaşanan durgunluk etkili oldu.

Rusya Federal İstatistik Servisi, Mayıs ayında sanayi üretiminin yüzde 5,5 küçüldüğünü açıkladı. Bu oran 2009 krizinden bu yana en düşük rakam olarak kayıtlara geçti. Rusya Ekonomi Bakanlığı’na göre Ocak-Mayıs 2015 döneminde gayri safi milli hasıla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 azaldı.

Vnesheconombank uzmanı Andrey Klepaç, yatırımlarda düşüş yaşandığını, özellikle inşaat malzemeleri üretimi ve diğer sanayi kollarında çift haneli rakamlarda kayıplar olduğunu vurguladı.

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, 2015’te gayri safi milli hasılanın yüzde 2,5 küçülmesini beklediklerini açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ekonominin 2 yıllık bir sürede toparlanabileceğini belirtmişti.

Ukrayna krizi nedeni ile Avrupa Birliği’nin yaptırım süresini Ocak 2016’ya kadar uzatması ve Rusya’nın da 1 yıllık süre ile gıda ambargosunu uzatması Rusya’nın ekonomik gelişimine olumsuz etki ediyor.

Petrol fiyatlarının sert düşmesi ve Rus bankalarının uluslararası piyasalarda uzun vadeli kredi imkanının engellenmesi, içeride tüketici kredilerini doğrudan etkiliyor.