Ukrayna krizi ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeni ile rublede yaşanan devalüasyon Rusya’da enflasyonu tetikledi. Gıda fiyatlarında artış yüzde 50-100’e kadar çıktı. Halkın temel tüketim maddelerinden lahana, şeker ve yumurtada zamların kontrol edilmesi için denetimler başladı.

Rusya Ekonomi Bakanlığı yardımcılarından Elena Laşkina, sadece son bir ayda lahana, şeker ve yumurtada yüzde 30’un üzerinde fiyat artışı yaşandığını, kanunlar çerçevesinde fiyatların kontrol edileceğini söyledi. Rusya yasalarına göre temel gıda maddelerinde 30 günlük sürede yüzde 30’un üzerinde zam yapılamıyor.

Laşkina fiyatların kontrolü ile ilgili uygulamanın 90 günlük süre ile uygulanacağını, gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
Rusya parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili Sergey Ivanov, sosyal açıdan önemli ürünlerde fiyat kontrolü ile ilgili 2009’da yasa çıkarıldığını, hükümetin kriz sonrası fiyatları kontrol etme imkanı olduğunu belirtti.

Rusya’da lahana son bir ayda yüzde 52,8 civarında artarken, şeker yüzde 29,5 zamanlandı. Mercimek, pirinç, un, greçka, mısır ve diğer hububat ürünlerinde artış yüzde 100’leri buluyor.

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev de enflasyonun Mart-Nisan aylarında yüzde 17’leri bulabileceğini açıkladı. Bakana göre enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacak ve yıl sonu itibari ile yüzde 12,2 olacak.