Rusya Ekonomi Bakanlığı 2015’de Batılı ülkelerin yaptırımları, yabancı yatırımların sınırlanması ve şirketlerin dış borçlarını ödemek zorunda kalmaları nedeni ile ülkeden nakit çıkışının 110 milyar doları bulacağını açıkladı.

Bakanlığın beklentisine göre ABD ve Avrupa Birliği’nin Ukrayna krizi nedeni ile Rusya üzerindeki etkisi 2018 sonuna kadar devam edecek. Rus şirketlerin dış borçlarını ödemek için dünya finans piyasalarına ulaşımları sınırlı kalacak. Bu da önümüzdeki dönemde nakit çıkışının yüksek seviyede kalmasını tetikleyecek.

Rusya Merkez Bankası’nın verilerine göre geçen yıl nakit çıkışı 151,5 milyar dolarla rekor kırdı. Nakit çıkışında Rusya’da yabancı yatırımların sınırlanması ve petrol fiyatlarının sert düşüşü de etkili oldu.

2014 sonunda ortaya çıkan panik yıl başından bu yana petrol fiyatlarının yükselmeye başlaması ile durgun hale geldi. 2014’ün son çeyreğinde 72,9 milyar dolara yükselen nakit çıkışı, 2015’in ilk çeyreğinde 32,6 milyar dolara geriledi.

Ekonomi Bakanlığı’na göre nakit çıkışı 2016’de 70 milyar dolar, 2017 ve 2018’de de 55-60 milyar dolar seviyelerine gerileyecek. Bakanlık, “Uluslar arası yatırımcıların güvenlerinin yeniden canlanması ve iş dünyası açısından yatırım ikliminin iyileşmesini bekliyoruz. Bu durumda nakit çıkışında da önemli bir gerileme yaşanacak…” öngörüsünde bulundu.