Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkanı Danışmanı Aleksey Alekseyenko, bu yılın ilk 5 ayında Belarus üzerinden sahte belgeli Türk gıda ürünlerinin sayısının ciddi oranda arttığı uyarısında bulundu. Rus yetkili, Türk makamlarından konuyla ilgili incelemelerde bulunmasını istedi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) özel konuşan Alekseyenko, Belarus üzerinden gelen yaklaşık 6 bin ton üründe 302 ayrı sahte sertifikayı ortaya çıkardıklarını söyledi. Rosselhoznadzor Başkan Danışmanı, “Bunlardan 129’u Türk. Diğerleri Makedonya (32), Tunus (28), Sırp (22) ve diğer ülkelerden. Sertifikalar Rusya’nın gıda ambargosu listesinde bulunan ülkelerin ürünlerinin, Rus piyasasına sokulması için sahte olarak hazırlanmış. Geçen yıla kıyaslamada sahte sertifika sayısı 3,5 kat artmış bulunuyor.” dedi.

Türk meslektaşlarını işbirliğine davet ettiklerini kaydeden Alekseyenko, şöyle konuştu: “Bu durum ikili ekonomik ilişkileri etkileyebilir. Rus ve Türk firmalarına ciddi zarar verebilir. Örneğin Arnavutluk ile bu sahte belgeli ürünler yüzünden işbirliğimizi askıya aldık. Türk meslektaşlarımıza da sahte belgeler ile ilgili gereken inceleme ve araştırmanın yapılması ve bu yönde çalışmaların artırılması isteğinde bulunuyoruz. Rusya olarak Türkiye’de gıda ürünleri ile ilgili sertifika sağlayan ve onaylayan kurumlarla işbirliğimiz olduğu için bu tür sahte belgeleri ortaya çıkarabiliyoruz. Bu konuda yapılan çalışmalar ve işbirliğimizin artırılmasının ikili ekonomi ilişkilerin yararına olacağını düşünüyoruz.”