Rusya Tarım Bakanlığı boş tarım arazilerinin kullanımını artırmak için tarım yatırımı yapacaklara 5 yıl süre ile ücretsiz arazi tahsis edecek.

Vedomosti gazetesinin Tarım Bakanlığı kaynaklarından aktardığı habere göre, tarım arazilerinin yüzde 28’i, bir başka ifade ile 56 milyon hektar arazi ekilemiyor.

Ekilemeyen arazilerin yaklaşık yarısı 21,6 milyon hektarı Rusya’nın merkezi Sibirya Federal Bölgesi’nde yer alıyor.

Tarım Bakanlığı devlete ait arazilerin ıslahı ile ilgili de ciddi teşvikler vermeye hazırlanıyor. Rusya’da iş dünyasının yeni şartlarda tarım sektöründe cazip teklifleri değerlendirmesi bekleniyor.

Vedomosti’ye konuşan kaynak teşviklerle ilgili paketin bakanlık kurulunda kabul edildiğini, yakın zamanda bakanlar kuruluna sunulacağını söyledi.

Rusya Uzak Doğu Bölgesi’ndeki devlet arazileri ile ilgili daha önce de benzer bir teşvik paketini uygulamaya koymuştu.

Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya, yerli üretimi teşvik ediyor. Rusya’da 2015’in ilk çeyreğinde gıda ithalatı yüzde 20’lere kadar azaldı.

Yerli üretim ise bazı ürünlerde yüzde 30’lara kadar artış gösterdi. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, yerli üretimin kalite sorunu olduğunu, bunun kısa sürede aşılması gerektiğini ifade etmişti.