Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev önümüzdeki 10 yıl içinde tarım sektörünün ithal ürüne ihtiyacı kalmayacağını söyledi.

Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya, tarım sektörüne yaptığı destekle iç üretimin büyümesine katkı sağlıyor. Rusya ekonomisinde yaşanan krize rağmen 2015’in ilk yarısında sektör büyüme kaydetti.

Tarım sektörünün temel görevinin ithal ikame modelini tamamı ile hayata geçirmek olduğunu belirten Bakan, “Önümüzdeki 10 yıl içinde yerli ürünler rafları dolduracak. İthal ürünlerin yüzde 100’üne ihtiyaç kalmayacak…” dedi.

Rus bakana göre Rusya’nın uyguladığı gıda ambargosu ve rublede yaşanan devalüasyon nedeni ile tarım sektörü büyüyor. Rublenin değer kaybı sektörün ithal ürünlere göre rekabet şansını artırdı.

Devletin tarım sektörüne desteğinin artacağını kaydeden Tkaçev, “Önümüzdeki 5 yıl içinde 2 trilyon ruble (35 milyar dolar) tarım sektörüne destek planlıyoruz…” dedi.

TÜRKİYE TARIM SEKTÖRÜNÜ ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ

Rusya’nın tarım kenti Krasnodar valiliği yapan Tkaçev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Nisan ayında bakanlığa getirildi.

Tkaçev daha önce yaptığı açıklamalarda, meyve ve sebze üretiminde Türkiye’yi geçmeleri gerektiğini ifade etmişti.

Türkiye’de tarım sektörü çalışanlarının başarılarını dile getiren Tkaçev, “Yaş meyve ve sebzenin yüzde 80’inin ithal olması anlamsız. Sadece tahıl ürünlerini yetiştirmek doğru olmaz. Bugün sebze üretimi önceliğimiz olmalı. Bir kaç ay önce özel olarak Türkiye’yi ziyaret ettik. Orda hiç bir yardım ödeneği yok. Türkiye en zengin ülke değil, ama onlar Çinliler gibi yorulmadan çalışıyor. Bu onların ayakta kalma yöntemi. Türkiye’de güneşin dışında bir şey yok, fakat onların teknolojileri yüksek kalitede. Onlar da ürünlerini dünyanın her yerine satıyor.” değerlendirmesinde bulunmuştu.