Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın silah ihracat portföyünün 50 milyar doları geçtiğini söyledi.

Moskova’da Rusya’nın yabancı ülkelerle askeri teknoloji işbirliği devlet komisyonu toplantısında konuşan Putin silah ihracatı ile ilgili rakamları açıkladı. Rusya Devlet Başkanı, “Geçen yıl sonuçlarına göre Rusya’nın silah satışı 15,5 milyar doları geçti. Son 3 yılda ihracatımız istikrarlı şekilde bu noktada duruyor. 2014 yılında 14 milyar dolarlık yeni sözleşmeler imzalandı. Bugün silah ihracat portföyümüz istikrarlı ve 50 milyar doları geçti.” dedi.

Rusya’yı dış silah piyasalarından uzaklaştırma yönünde çabaların daha agresif hale geldiğine dikkat çeken Putin, “Tabii ki zor koşullarda çalışmak zorundayız. Sürekli doğrudan karşı koyma gibi çabalarla karşılaşıyoruz. Bu çabalar rekabet mücadelesi dışına çıkarak açık şekilde agresif karakter kazanıyor. Belki rekabet mücadelesinin örtülü araçları olarak siyasi enstrümanlardan da kullanılıyor.” şeklinde konuştu.

Ukrayna’yı örnek veren Putin, Rusya ile askeri sözleşmeleri sona erdiren Ukraynalı askeri teknoloji fabrikalarının iflasın eşiğine geldiğine işaret etti.

Müttefik ve stratejik partnerleri ile askeri teknoloji işbirliklerini artıracaklarını ifade eden Putin, yeni piyasalar bulma bağlamında yabancı ülkelerle işbirliğini geliştireceklerini söyledi.

Uluslar arası danışmanlık şirketi IHS’nın açıkladığı rapora göre ise, Rusya 2014’de 10 milyar doları bulan silah ihracatı ile ABD’den sonra ikinci oldu. Dünyanın en çok silah ihraç eden ülkesi ise 23,7 milyar dolarla ABD. Amerika 2014’de silah ihracatını yüzde 19 artırdı. Rusya’dan geçen yıl Çin 2,3 milyar dolar, Hindistan 1,7 milyar dolar, Vietnam ve Venezüella 1’er milyar dolarlık silah alımı yaptı. Ortadoğu ülkeleri ise 1,5 milyar dolarla Rusya’nın önemli pazarları arasında yer alıyor. Ukrayna krizi ve yaptırımlara bağlı olarak Rusya’da yaşanan ekonomik krizin 2015 satışlarını olumsuz etkilemesi bekleniyor.