Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya tahıl üretiminde bereketli bir dönem yaşıyor. Rusya 1 Temmuz 2014 – 18 Şubat 2015 tarihleri arasında tahıl ihracatında yüzde 31 artışla rekor kırdı. Rusya Tarım Bakanlığı verilerine göre Rusya’nın ihracatı 23,9 milyon tona ulaştı.

Rusya’nın ihracatında 18,6 milyon tonla buğday en büyük paya sahip. Rusya 1,5 milyon arpa, 1,3 milyon ton mısır ve 323 bin ton da diğer ekin türlerinden ihraç etti.

1 Şubat – 18 Şubat 2015 tarihleri arasında tahıl ihracatı 596 bin tonu buldu. İhracat vergilerinin uygulanmaya konmasının ardından Şubat ayında buğday ihracatı gerilemeye başladı. Şubat ayında buğday ihracatı 220 bin tonda kaldı.

Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fyodorov, bu sezonda 105,3 milyon ton tahıl hasadı ile rekor kırıldığını açıklamıştı. Rusya bu sezon 30 milyon ton tahıl ihracatı yapmayı planlıyor.

Ukrayna krizi ve yaptırımlar nedeni ile rublenin aşırı değer kaybetmesi Rusya’nın tahıl ihracatında ek vergi uygulamasına geçmesine neden oldu. İç ve dış piyasalar arasında aşırı fark oluşması nedeni ile ek tedbir alan Rusya hükümeti 1 Şubat’tan itibaren ton başına 35 avrodan az olmamak kaydı ile vergi uyguluyor.

Yeni vergiler Rusya’nın Gümrük Birliği içinde olduğu ülkeler ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri dışındaki ihracatı kapsıyor. Türkiye, Rusya’nın tahıl ihracatından en çok pay ülkelerden biri. Türkiye 1,8 milyar dolarlık tahıl ithalatının 1 milyar dolarını Rusya’dan yapıyor.