Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkan Yardımcısı Sabahattin Yavuz Türkiye’nin Ukrayna krizi, yaptırımlar ve Batılı ülkelerden gıda alımını durdurduğu dönemde oluşan fırsatları değerlendirmede geç kaldığını söyledi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 24.Uluslararası Dünya Gıda Fuarı’na iştirak eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve meclis üyelerinden iş adamları Rus- Türk İşadamları Birliği’ni ziyaret etti. Görüşmede RTİB Yönetim Kurulu üyesi AGS Group’tan Onur Savaşır, Portal Group’tan Ulaş Çeliksular, gıda sektöründe faaliyet gösteren iş adamları Metin Malkoç, Hasan Narin ve Hakkı Yazıcı iştirak etti.

RUSYA YENİDEN DÜNYA İLE ENTEGRE OLACAK

Rusya’nın çok hızlı değişim sağlayan bir ülke olduğuna değinen Yavuz, “1990’larda Rusya kapalı bir ülkeydi. Duvarların arkasında ne satıldığını bilmek zordu. Günümüzde küresel dünya ile entegre olmuş ve dünyanın en büyük AVM’lerinin bulunduğu dev bir pazara dönüştü. Geçen 25 yılda ithal ettiği ürünleri üretme yoluna gidemedi. Kısa 1 yıllık gıda ambargosu ile yaşanan süreçte bunu deniyor. Bu süreçte özellikle de gıdada gözler Türkiye’nin üzerine çevrilmişti. Ancak Türkiye gerekli tepkiyi veremedi...” dedi.

ÜLKER, PINAR, AYNES RAFLARDA

Türkiye’den pınar, aynes ve ülker gibi markaların Rusya’da marketlerde raflarda görülmeye başlandığını kaydeden Yavuz, “Ancak süreç çok yavaş ilerliyor. Rusya’nın şu anki durumu geçici. Rusya’nın tekrar dünya ile entegre olması kaçınılmaz. Türk firmalarının bu potansiyeli hızlı bir şekilde değerlendirmeleri gerekiyor.” şeklinde konuştu.

TAZE ETTE FİYATLAR TUTMUYOR, KURU MEYVEDE İDDİALIYIZ

Türkiye’de taze et fiyatlarının dünya ortalamasının iki katı olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Güleç de girdilerin çok yüksek olmasını gerekçe gösterdi. Yem fiyatlarının hızla artması ve mera besiciliğinin olmamasına dikkat çeken Güleç, “Yılda 250 bin ton et açığı Et-Balık Kurumu tarafından ithal ediliyor. Almanya’dan ithal edilen karkas etin kilo fiyatı 3,4 Euro, gümrükle beraber bu rakam 7 Euro’ya çıkıyor.” bilgisini paylaştı.

RUSYA STANDARTLARINI YAKALAYANLARIN ÖNÜ AÇIK

Cemre Tarım yetkilisi Olcay Soyuçaylı da yaptığı değerlendirmede 1995’den bu yana Rusya’ya kuru meyve ve yemiş ihracatı yaptıklarını, Türkiye’nin bu alanda Rusya’ya ihracatta ilk beşte olduğunu söyledi. 2000’den sonra mevzuat değişiklikleri ile gıda denetiminde Rusya’nın Avrupa standartlarının üstüne çıktığını ifade eden Soyuçaylı, “Bu standartlar yakalandığında Türk firmalarının Rusya pazarında önü açık…” tespitinde bulundu.