Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen telefon görüşmesi ve ilişkilerin normalleşmesi için adımlar atılması yılda 200 bin Rus’un ziyaret ettiği Muğla’nın önemli turistlik merkezlerinden Marmaris’te turizmcileri sevindirdi.
Konuyla ilgili açıklamaya yapan TÜRSAB Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, “Rus pazarında belki biraz geç kaldık ama özellikle Ağustos ayı itibarıyla toparlayabiliriz. Yaşanan gelişmeleri gerek Türkiye açısından gerekse bölgemiz açısından çok olumlu buluyorum. Umarım bu üzerimize çöken karanlık bulutları dağıtır ve hak ettiğimiz günlere kavuşuruz. Komşularımızla yeniden ilişkiye girmek çok önemliydi. Kavga hiç kimseye bir şey getirmez. Hükümetin bu yöndeki çabaları gerçekten olumlu. Sadece kendi sektörümüz açısından değil, bütün sektörler açısından önemli. Ne diye biz Rusya ile küs olalım. Ne diye biz İran ile küs olalım” diye konuştu.
RUS PAZARI İKİNCİ BÜYÜK DESTİNASYON
İsmail Özbozdağ, “Rusya bizim için İngiltere’den sonra ikinci büyük destinasyondu. Her yıl 200 bin Rus’u ağırlıyoruz bölgemizde. Dolayısıyla şu anda 40 bin yolcumuzu kaybettik. Bu süreçte hiç olmazsa geçen seneki rakamlara ulaşırız. Rus tur operatörlerinin uçaklarını Türkiye’ye doğru organize etmesi özellikle Dalaman’a tekrar uçuş sağlanması konusunda onların çabalarını bekliyoruz. Bu karşılıklı bir işbirliğidir. Bundan herkes zarar görüyordu. Hepimiz karlı çıkacağız inşallah” ifadesini kullandı.
Otel işletmecisi Ertan Yaylalı ise Putin ile Erdoğan’ın iyi niyetli diyaloğunun turizm sektörüne iyi yansıyacağını düşündüklerini kaydetti. Rus pazarında yüzde 10-15 gibi bir artışın yaşanacak olmasının kendilerini heyecanlandırdığını ifade eden Yaylalı, en kısa sürede tekrar eski günlere dönmeyi ümit ettiklerini belirtti.
“HÜKÜMETE TEŞEKKÜR EDERİZ”
Güney Ege Otelciler Birliği Başkanı (GETOB) Bülent Bülbüloğlu, Türkiye turizmi açısından yaşanan sıkışıklığı giderme anlamında Rus turizminin açılmasının çok olumlu bir gösterge olduğuna işaret etti. Bülbüloğlu, ”En azından moralimiz düzelecek. Belki geçen seneki rakamlara yakalayamayacağız ama böyle bir beklentimiz de yok. Antalya ile birlikte 1 milyon Rus’u Türkiye’ye getirebilirsek hem Türk turizmini hem de bölgemiz turizmine ciddi katkısı olacaktır. En azından bölgemizi domino eden pazar, Orta Avrupa, Kuzey Avrupa’da elimiz biraz daha kuvvetlenip tur operatörleri ile masaya oturacağız. Hükümetin de bu anlamda hem Türk ekonomisine hem de Türk turizmine ivme kazandırıcı bu barış sürecini başlatması gerçekten çok olumlu ve teşekkür ediyoruz. Hem İsrail’in hem Rusya’nın dış ilişkilerinde olumlu gelişmeler turizmde çok olumlu bir artı katkı olarak dünya barışına da şöyle bir ortamda destek vereceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.