Sabancı Holding, bu sene bünyesine 4 bin eleman dâhil etmeyi planlıyor. Şu an 60 bin elemanı bulunan holding, 3,5 milyar lira kombine yatırım yapma niyetinde. Yatırımlardan en büyük payı enerjinin alacağı ifade ediliyor.

Sabancı Holding’in 2014 rakamları ve 2015 hedefleri basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda ekonomiyi yorumlayan Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Bu sene seçim olacak. Sonrasında 4 sene seçim olmayacak gibi görünüyor. Bu dönemde ekonomiye odaklanarak, yapısal reformları hayata geçirerek güçlü büyüme dönemi yaratmalıyız. Öte yandan barış sürecine dair son adımı önemli görüyoruz. Sürecin başarıyla devamının toplumsal ve ekonomik ilerlemeye ivme katacağı kanaatindeyiz. Bundan vazgeçmemeliyiz." dedi.

2015’ten umutlu olan Sabancı, şöyle devam etti:

“2014’e oranla 2015’te daha güçlü büyüme öngörüyoruz. İç talebin ılımlı toparlanacağını, dış talebin zayıf gideceğini öngörüyoruz. Yine 2014’te gerileyen tarım üretiminin bu sene iklime bağlı olarak büyümeye olumlu katkı sunacağı ortadadır. FED’in faiz artırımı Türkiye için risk olarak görülüyor. Lakin Avrupa Merkez Bankası’nın genişleme adımının bu artırımın yankılarını sınırlayacağı; ülkemize sermaye girişlerinin devam edeceği öngörülüyor. Tahminlerimize göre petrol fiyatlarının da ekonomiye olumlu katkısı olacak. Kurlarda artış, petrol fiyatlarında gerileme cari açıkta daralmada rol oynayacak.”

Sabancı, ilaveten Türkiye’de kadınların istihdama katılımının yüzde 26’dan yüzde 30’a geldiğine işaret etti. Bu oranı kâfi bulmayan Sabancı, “İbre iyi yönde ama daha yapılacaklar çok. Bizim holding olarak beyaz yakalı kadın eleman oranımız yüzde 38. Bu alanda Türkiye ortalamasını aşsak da kâfi değil. Çünkü kadınların istihdama katılımının tüm dünyada büyüme konusunda yeni imkânlar sunuyor.” ifadelerini kullandı.

Güler Sabancı, 2014’ün başarı ve karlı bir sene olduğunu belirtti, 2015’te de aynı trendin devam etmesi temennisinde bulundu.

SABANCI’NIN NET SATIŞLARI 44,2 MİLYAR LİRA

Sabancı grubu bünyesinde bulunan sanayi, enerji, çimento, perakende gruplarının yöneticilerinin de yer aldığı toplantıda, holdingin üst yöneticisi Zafer Kurtul da 2014 sonuçlarını yorumladı. Buna göre holdingin kombine net satışları 2013’e oranla yüzde 23 artarak 44,2 milyar lira oldu. Banka dışı kombine net satışlar yüzde 27 artarak 27,3 milyar lirayı, faaliyet karı yüzde 32 artarak 3,2 milyar lirayı buldu. Konsolide net kar 2 milyar 79 milyon liraya vardı. Enerjinin yüzde 57 pay aldığı toplam yatırım 3 milyar lirayı gördü.

Ana ortaklığa ait konsolide sermaye 19,2 miyar lira, net aktif değer 30,8 milyar lira oldu.

Portföy payında ilk sırayı yüzde 46 ile banka grubu aldı. Onun ardından yüzde 19 ile sanayi, yüzde 18 ile enerji, yüzde 7 ile çimento, yüzde 6 ile perakende, yüzde 3 ile sigorta geldi. Kombine net satışlarda da ilk sırayı yüzde 64 artış ile enerji grubu aldı. Onu yüzde 16 ile banka ve çimento, yüzde 12 ile sigorta, yüzde 11 ile perakende, yüzde 7 ile sanayi takip etti. Faaliyet karında ise yüzde 2 bin 35 ile perakende grubu birinci idi. Onun ardından yüzde 80 ile enerji, yüzde 41 ile çimento, yüzde 15 ile sanayi geldi. Buna karşın sigortada yüzde 75 ve bankada yüzde 1 daralma görüldü.

Sabancı şirketlerinin halka açıklık oranı yüzde 70’e, ana ortaklığa ait özkaynak 19 milyar liraya erişti.

2014 şirketlerin karını arttırdığı bir sene idi. Akbank’ın net karı 3,4 milyar liraya, aktifleri yüzde 12 büyüme ile 218 milyar liraya dayandı. Nakdi ve gayri nakdi kredilerin toplamı 168 milyar lirayı geçti, mevduatlar 122 milyar liraya vardı.

Carrefoursa’nın satışları yüzde 20 artarak 3,1 milyar lira, net karı 100,5 milyon lira oldu.

Teknosa 3 milyar lira satış geliri elde etti. Kliksa’nın satış geliri Teknosa’nın yüzde 10’una denk geldi.

Avivasa halka açıldı, şirketin net karı yüzde 22 artışla 87 milyon lirayı geçti. Aksigorta yüzde 12 büyüdü ayrıca oto dışı sigorta branşlarının portföy payı yüzde 45’e çıktı.

Enerji yatırımlarında önemli merhale alındı. Enerji grubunda satışlar yüzde 64, faaliyet karı yüzde 80 arttı. Devreye giren 2 hidro santralle güç 2 bin 600 MW’ye, net elektrik üretimi 8,9 TWh’ye tekabül etti. Çimento grubunda satış geliri yüzde 16, faaliyet karı yüzde 41 artarken, net kar 449 milyon lirayı buldu. Sanayide satış geliri yüzde 7, net kar yüzde 44 arttı.

Sabancı Holding, 2014’te bin 860 elemanı bünyesine dâhil etti. Eleman adedini 60 bine taşıyan holding, perakendede büyümeye bağlı olarak bu rakamı 2015’te 64 bine getirmeyi temel alıyor.

Kurtul, 2015 hedefleri ile ilgili olarak da şunları aktardı:

“Bu sene karlı büyüme, ağırlığı enerji olmak kaydı ile 3,5 milyar lira kombine yatırım hedefliyoruz. Enerjisa’da yapılandırmayı devam ettirmek diğer bir hedefimiz. Toplam yatırım miktarı 1,2 milyar lira olan Yamanlı, Doğançay hidroelektrik santrallerini ve Tufanbeyli linyit santralini hayata geçirmek amacımız. Yine çimentoda yeni satın almalara odaklanmak, Carrefoursa’da yenilenmeyi devam ettirmek, Teknosa’da çoklu kanallardan yararlanmak, yenilikçi büyüme hedeflerimiz."