Kahramanmaraş merkez ilçe Onikişubat ilçesine bağlı Şahinkaya Mahallesi’nde üretilen ayvalar, ikincisi düzenlenen festivalde görücüye çıktı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Onikişubat Belediyesi ve Ziraat Odası işbirliğiyle düzenlenen festivalde beğeniye sunulan ayvalar, renkli görüntülere sahne oldu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festivalde, en iyi ayva üreticilerine çeşitli hediyeler verildi. Büyük bir duyarlılık örneği gösteren üreticiler, kendilerine takdim edilen altınları Mehmetçik Vakfı’na bağışladılar.
Törende konuşan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Şahinkayası insanının zekasıyla, ürettiği ayvayı yaşadıkları yerle özdeşleştirerek marka haline getirdiğini söyledi. Mahçiçek, “Gerçekten bizim kırsal kesimlerimizde yaşayan insanlarımız çok zeki. Andırın Çığşar’da Türkiye’nin en iyi kirazı yetişiyor. Ilıca’da çok güzel böğürtlenler yetişiyor. Bizim ziraat müdürlüğümüz, ziraat odalarımızla beraber bu yerlerimizin toprak tahlilini yapıyor ve ona göre üretim yapılıyor. Artık bu yerleşim yerlerindeki insanlarımız ekonomiye katkıda bulunuyorlar ve kendi refah düzeylerini de yükseltiyorlar” dedi.
Türkiye’deki önemli değişimlerden bir tanesinin de sadece devlet destekli değil, insanların da yatırım yaparak ekonomiye katılması olduğuna dikkat çeken Mahçiçek, “Artık biz de çalışıyor ve kendi rızkımızı eskisinden çok daha iyi bir şekilde temin ediyoruz. Çocuklarımızı okutuyoruz, ülkenin yönetimi için onlara fırsatlar tanıyoruz” diye konuştu.
Şahinkayası Mahallesine yapılan hizmetlere de değinen Mahçiçek, 1 yıl içerisinde çok önemli mesafeler alındığını belirtti. Mahçiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şahinkayası için her şeyi yapıyoruz. 44 bin 500 metrekare kilit parke ihalesi yapmışız 36 bin metrekaresini yapmışız. Hiç eksiğimiz kalmayacak. O yetmezse bir ihale daha yapacağız. O yetmezse bir ihale daha yapacağız ve orada yaşayan insanlarımızı çamura bastırmayacağız. Bu gün Şahinkayası bilgi evimizi, kültür evimizi yapıyoruz. O kültür evinde düğün yapabileceğiz, nişan yapacağız, çocuklarımız ders çalışabilecek. Çok amaçlı bir kültür evimizin de temelini attık, yapıyoruz. Büyükşehir belediyemiz de ana yolunu yapmış. Bir sene öncesine göre çok daha farklı. İnşallah gelecekte daha güzel olacak. Samimice söylüyorum bizim tak gayemiz size hizmet edip duanızı almak. Ben bu festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”
Sözlerinin sonunda artan terör olaylarına da değinen Mahçiçek, “Ben şehitlerimizi bir kez daha rahmetle minnetle anıyorum. Onları şehit eden hainleri ise Cenab-ı Hak kahhar ismiyle kahreder inşallah” ifadelerini kullandı.
“KAHRAMANMARAŞ’IN TOPRAKLARI MÜMBİT”
Festivalde konuşan Onikişubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu ise Kahramanmaraş’ın topraklarının oldukça mümbit olduğunu söyledi. Bu topraklarda ziraatın yanı sıra oldukça önemli insanlar, şairler ve yazarlar yetiştiğine vurgu yapan Anteplioğlu, şöyle konuştu:
“Bu insanlar bizler için gurur kaynağı. İşte bu gün burada Şahinkaya’mızda ayva festivalindeyiz. Biliyorsunuz Kalekaya’mızda da fındığımız meşhur. Yani Okişubat bölgemizde bir çok tarımsal ürün yetişiyor. Tabi ki bir ürünü yetiştirmek önemli ama yetmiyor. Yetiştirdiğiniz ürünü iyi pazarlayacaksınız. İşte bu günkü etkinliğimizin temel amacı da bu. Geçen yıl bu festivalin ilki düzenlenmişti. Trabzonlu bir çiftçimiz bundan haberdar olmuş ve buraya gelerek 600 ton ürünün parasını peşin ödeyip anlaşmış. İşte bu organizasyonun temel amacı bu. Ekip biçilen ürünü tanıtabilmek ve pazarlayabilmek. Üreticiyi, pazarlamaya yönlendirmek. Bundan sonrada inşallah ayvamızı ve diğer ürünlerimizi pazarlama imkanı bulacağız. Emeği geçen herkesi kutluyorum.”
Daha sonra, en iyi bahçe üreticilerine çeşitli hediyeler takdim edildi. Duyarlılık gösteren üreticiler, kendilerine verilen altınları, Mehmetçik Vakfı’na bağışladılar. Öte yandan Şahinkayası sakinleri tarafından hizmetlerinden dolayı Başkan Mahçiçek’e tablo hediye edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç için verilen tabloyu ise Belediye Meclis Üyesi Fatih Kılınçkıran aldı.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, İlçe Müdürü Muhammet Korluelçi, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ve çok sayıda davetlinin katıldığı program, Onikişubat Belediyesi’nin ikramları ile son buldu.