Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, sahte bal reklamlarının yasaklanmasının doğru bir adım olduğunu söyledi. Arısız bal üretip insan sağlığıyla oynayanların örgütlü suç kapsamına alınması gerektiğini ifade ederek, bunların üretiminin tamamen durdurulması gerektiğinin altını çizdi.

Şahin, yaptığı açıklamada çok ucuza satılan ve "arısız bal" olarak bilinen balların televizyonlarda reklamının, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından yasaklandığını aktardı. Bakanlığın kararını takdirle karşıladıklarını dile getiren Şahin, "Sahte ballara yönelik girişimler Tarım Bakanlığı tarafından 2012 yılında başladı ama bir yaptırım uygulanmadı. Sayın Canikli'nin girişimlerini doğru buluyoruz fakat reklamı yasaklamak tek çözüm değil, üretimi de durdurulmalı. Üretimini yapanlar örgütlü suç kapsamında yargılanmalı, çünkü insan sağlığına zarar veriyorlar, ülke ekonomisine ciddi darbe vuruyorlar. Bunu yapanlar ,bu alanda ticari faaliyet göstermemeli." dedi.

MAYBİR Başkanı Şahin, arısız balın önüne geçilmesi halinde gerçek bal üreticisinin ürününü değerinde satabileceğini söyleyerek, "Üreticimiz, ihraç edilen balların kilosunu 8-10 liradan satıyor. Arı yüzü görmemiş bal üretiminin önüne geçilirse üretici hakkını alacak, insanlar daha sağlıklı balla beslenecek. Ülke ekonomisi de arıcılıktan üç dört kat daha fazla kazanacak, çünkü maliyetine satıyoruz ve içimiz kan ağlıyor. Sahte bal üretiminin önlenmesi için ülkedeki glikoz kotasının yüzde 3'e çekilmesi gerekiyor. Asıl yapılması gereken barkod sistemi. Biz barkod sistemi hazırlayıp Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunduk. Bakanlık, 'Uygulayabilirsiniz' dedi ama mecburiyet getirmedi. Barkod sistemi mecburi olursa kimin ne ürettiği ortaya çıkar, sahte ürün sahibi de hemen ortaya çıkarılır. Kim ne yediğini de bilir. Gerçek üretici tüketiciyi, en başta çocukları ve de ülke ekonomisini düşünerek hareket eder." ifadelerini kullandı.