İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Çeşme Yarımadası'nın ünlü Sakız koyunu ile ilgili hazırladığı "Sakız Koyunu Islahı" projesinde ikinci adımı attı. Hem süt hem de et üretimi bakımından dünya literatürüne girmiş önemli yerli ırk olan sakız koyunu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destekleriyle yetiştirici elinde ıslah edilecek.

Türkiye'nin birçok bölgesinde yerli ırk küçükbaş hayvancılığın korunması ve verim arttırımında uygulanan "Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında İzmir'de yürütülen söz konusu projenin sözleşmesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ile İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer arasında imzalandı. Proje kapsamında, üreticilerin ellerinde bulunan sakız koyunlarının takibiyle genetik çeşitliliğin korunması ve evcil hayvan kaynaklarının yok olmasının önlenmesi amaçlanıyor. Sakız koyununun yaygınlaştırılması ve yetiştirici gelirlerinin arttırılması hedeflenen projede, koyunun saflık oranı ve veriminin yükseltilmesi, aynı gen kaynaklarının yerinde korunması da sağlanacak.

TÜRKİYE'NİN SÜT VERİMİ YÜKSEK İKİ IRKINDAN BİRİ

Birlik Başkanı Türer, sakız koyununun dünyada kendini ispatlamış, süt ve döl verimi yüksek bir hayvan ırkı olduğunu söyledi. İzmir'in yarımadasına özgü bir ırk olan sakızın yok olmaması için projenin ilk ayağını 2012 yılında başlattıklarını hatırlatan Türer, ikinci ayağında da saflaştırılan koyunların yavrularının, üretici elinde çoğaltılacağını kaydetti. Koyun sütüne giderek artan bir talep olduğuna dikkat çeken Türer, litresinin 2 liranın üstüne çıktığını belirterek, "Türkiye'de var olanın 10 katı talep var. Koyunculuğumuzu geliştirmek adına sakız koyunu, hem süt hem de döl verimini açısından çok büyük avantaj sağlıyor. Doğu Anadolu'nun ivesi ile birlikte Türkiye'nin süt verimi yüksek iki ırkından biri olan sakız, İzmir'in yarımadasına has bir koyun. Doğurganlığı da çok yüksek. Öyle ki ikiz, üçüz, hattâ beşiz, altız doğuranlar var. Dünyada bilinen, süt ve yüksek döl verimine sahip Romanov koyunundan daha fazla verime sahip bir koyun var elimizde." dedi.

ÜRETİCİ KOYUN VE KEÇİ SÜTÜNDEN PARA KAZANMAYA BAŞLADI

Türkiye'de geçen yıllarda koyun ve keçi sütünün soğuk zincir kapsamında satılmadığını hatırlatan Özer Türer, "Yaklaşık beş yıl önce ilk başlattığımız dönemde, Tarım Bakanlığı'nın hiçbir desteği yoktu ve sütün litresi 85-90 kuruştu. Soğuk zincire girmesiyle koyun sütünün litresi, destekleme ve primlerle 2,50 TL’ye geldi, üretici sütten para kazanmaya başladı. Sakız koyununun süt verimi yıllık 250 kg., dolayısıyla hem süt hem de döl verimi sakız koyununu öne çıkacak. İki yılda üç doğum yapabiliyor. Üstelik her mevsim gebe kalabilmesi sayesinde sürdürülebilirliği arttırabilir." diye konuştu. Sakız koyununun hem et hem süt hayvanı olması ve hızla büyümesi açısından koyunculuğun geliştirilmesi konusunda üreticilere yeni bir açılım sağlayacağını vurgulayan Türer, üreticilerin hem etinden hem sütünden çok para kazanacağını sözlerine ekledi.