Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı Belediye Meclisi'nce geçen eylül ayında alınan kararla, Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanlığı UKOME Şube Müdürlüğü'nce ilçelere tahsis edilen bin 110 plakanın dağıtımı, tamamlanan çekiliş sonrasında başladı.

C Ticari Plakada talebin fazla olması nedeniyle 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na göre genel kuraya gidilmişti. İlk etapta Çarşamba'ya tahsis edilen 200 adet C plaka için kura çekimi ile başlayan C Plakaların tahsisi için çekiliş noter huzurun da Samsun Atakum Kültür ve Sanat merkezinde önce ki hafta yapılmıştı.

Kura çekimi sonrasında C ticari plaka verilecek asil listeler ile ilçeler ve sayıları ise şöyle oldu: Alaçam 50, Asarcık 50, Ayvacık 40, Bafra 200, Çarşamba 200, Havza 50, Kavak 10, Ladik 20, Salıpazarı 30, Terme 50, Vezirköprü 400, Yakakent 10.

Bu ilçelerde çekilişten C Plakayı almaya hak kazananlar asil listelerden başlamak üzere 24.02.2015 tarihinden itibaren Samsun Büyükşehir Belediyesine giderek geri kalan ücreti ödeyip sözleşme imzalamak zorundalar. Çekilişte asil olarak C Plakayı kazananlara kredi kartına 9 taksit yapılabileceği de öğrenildi.

Çekilişte hak kazanamayıp yatırdıkları ilk giriş parasını iade alacaklar için ise 25.02.2015 tarihinden itibaren Samsun Büyükşehir Belediyesi veznelerine dilekçe ve kimlikleriyle müracaat ederek ücretlerini iade alabilecekler.

C Ticari Plaka vatandaşın ulaşım ihtiyacını karşılamak üzere toplu taşımacılıkta kullanılıyor. C Ticari Plaka ile ilgili mevzuatta; “karaborsacılığın ve korsan taşımacılığın önlenmesi, fiilen çalışmakta olan şoför esnafının haklarının korunması maksadıyla taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına C Ticari Plaka verilir” deniliyor.