Samsun' da ısıcam üretimi yapan ve çift camı birleştirmek için kullanılan elastik çıtayı Amerika'dan alan Akra firması AR-GE çalışması yaparak aynı ürünü 3'te bir fiyatına üretti. Yurt içinde rağbet gören ürünü firma Ortadoğu ve Arjantin'e ihraç etmeye başladı.

TÜYAP Samsun İnşaat-2015 Fuarı'nda ürünlerini gururla sergilediklerini kaydeden Firmanın Teknik Müdürü Özhan Özkan, "6 bin metrekare kapalı alana sahip ve PVC, aliminyum doğrama, cam giydirme, ısıcam makineleri ve en son olarak elastik ısı yalıtım çıtasını üretmeye başladık. Biz çift cam birleştirmesini yaparken arada kullanılan çıtayı ülkemizde üretimi olmadığı için Amerika'dan alıyorduk. Hatta Amerika bu konuda tek üretici konumundaydı. Çin'de de aynı ürünün üretimi var ama onlarda Amerikan firmaları için üretiyorlar. Yani ısıcam ara çıtası konusunda Amerika tekel diyebiliriz. Bizde aynı ürünü yapmak için Amerika'ya gidip mal almaya başladık. Yalnız hammeddeyi Amerika'dan almak çok zor oluyor hemde pahalıya geliyordu. Parayı önceden peşin yatırıyorsunuz sonra ürünü bekliyorsunuz zamanında gelmiyor. Bu kez Çin'den almaya başladık ama oradan da gemiyle gelmesi gerekiyordu istediğimiz zamanda elimize ulaşmıyordu." dedi.

"ÜÇTE BİR FİYATINA MAL ETTİK PAZAR PAYIMIZ ARTTI"

Ürün elde etmede zorlandıklarını belirten Özkan, "Biz neden üretmiyoruz diyerek 7 yıl önce AR-GE birimi oluşturarak çalışma yapmaya başladık. Firmanın sahibi olan Eyüp bey araştırmayı geliştirmeye çok meraklı birisidir. Onun öncülüğünde yapılan çalışmalarda söz konusu teknolojiyi Çin'e gidip getirdi. Bizde daha sağlam ve kaliteli çıta yapmak için sürekli deneyler yaptık ve başarılı olduk. Şuan çift camlarda ısıcam yaparken araya konulan elastik çıtayı Türkiye'de üreten tek firma biziz. Biz bu ürünü Amerika'dan aldığımızda bize metresi 1 dolara geliyordu. Daha sonra Çin'den aldığımızda ise 60 sentlere kadar düştü. Şuan bizim üretiğimiz ürünün dışarıya satış rakamımız 38 sent civarında. Yani biz bu AR-GE çalışması sayesinde Amerika'nın tekelinde olan ısıcam çıtasını 3 te 1 fiyatına mal ettik. Bu sayede yurt dışında rekabet edebilir hale geldik ve pazar payımız büyüdü. Şuan Arjanti'e bile ürün satıyoruz. Şuan Ortadoğu'ya tamamen biz pazarlıyoruz. Bu ürünü 7 yıldır sorunsuz bir şekilde kullanıyoruz. Amerika'da ve Çinde üretilen ürünle bizimkini laboratuvarlarda teste tabi tutuk bizim çıtamız diğerlerinden daha dayanıklı çıktı. " diye konuştu.