Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, Ocak ayında bir önceki aya oranla yüzde 4,9 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi de bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 5,6 azaldı


Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 18,5, imalat sanayi sektörü endeksi ise yözde 4,5 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 azalış gösterdi. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 23,7, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 5,0 azaldı.

EN YÜKSEK DÜŞÜŞ ENERJİ VE DİĞER ULAŞIM ARAÇLARININ İMALATINDA

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş enerjide gerçekleşti. Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 10,3 ile enerjide gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi ciro endeksinde en yüksek düşüş diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 62,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü yüzde 21,8 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı ve yüzde 8,4 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi ciro endeksinde en yüksek artış diğer imalatlarda gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 12,5 ile diğer imalatlarda gerçekleşti. Bu artışı yüzde 2,4 ile giyim eşyalarının imalatı ve yüzde 1,4 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.