62. Hükümet tarafından açıklanan yeni ekonomi paketinden üretici de, tüccar da umutlu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, paketi önemli bir adım olarak görüyor.



Yatırım ve ara mallarının vadeli ithalatında KKDF alınmaması kararını olumlu bulan Erdal Bahçıvan, Türkiye Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılmasını da memnuniyetle karşılıyor.


Bahçıvan, şunları ifade ediyor:

“Sanayicinin en önemli sorunlarından biri de finansmana erişimiydi. Bu konuda öz kaynakların kullanımını teşvik eden bir uygulamaya gidiliyor. Öz kaynak kullanımını teşvik etmek, sermayenin yatırım haline gelmesine katkı yapacaktır. Hem finansmana erişim ve hem de Ar-Ge yardımı KOBİ’lerimiz için hayatı önemdedir. Bu paket ile bunun olması, dahası tasarımın da Ar-Ge teşvikleri kapsamına alınması sektörlerimizi daha çok katma değerli üretime yönlendirecektir. Sanayimize ve üretimimize katkı sunacak olan bu önemli paketin, uygulanmasının da reformist bir anlayışla yürütülmesi önemsenmelidir.”



İbrahim Çağlar da teknik ile ilgili yatırımlara 5. Bölge teşviklerinin verilmesini yararlı görüyor. Çağlar, ayrıca “Finansmana erişimin arttırılması adına taşınırların teminat olarak kullanılmasının önünde duran engellerin kaldırılmasını çok isabetli bir karar olarak yorumluyoruz.” diyor.


İbrahim Burkay da yeni ekonomi paketinin bir an evvel hayat bulması temennisinde bulunuyor.


Burkay, KKDF oranının sıfırlanmasının girdi maliyetlerini indireceğini belirtiyor. Teknik ile ilgili ürünlerine 5. Bölge teşviklerinin verilmesinin ülkenin yararına olacağını dile getiriyor.

Teşviklerin önemine değinen Burkay, ilaveten 2. nesil reformlara hemen başlanması uyarısı yapıyor.