Kurlardaki yükselişin ekonomi üzerindeki etkisi yatırımlara da yansıyor. Sanayici, belirsizliğin artması üzerine yeni yatırımda isteksiz davranıyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) yaptığı ankete göre sanayicilerin büyük çoğunluğu, 2015 yılında komple yeni yatırım düşünmüyor. Yeni yatırım düşünen sanayicilerin yüzde 33’lük kısmı kapasite arttırımı, yüzde 30’u ise modernizasyon planlıyor. Komple yeni yatırım düşünen sanayicilerin oranı ise yüzde 21.

EBSO Ekonomik Değerlendirme Anketi'nin ocak ayı verileri açıklandı. "Temkini elden bırakmayalım." çağrısı yapan EBSO üyesi sanayiciler, 2015’te maliyetleri düşürmeye odaklandı. Ankete katılan sanayicilerin yüzde 41’i "Maliyetleri düşürmeliyiz" derken yüzde 22’lik oranla yeni dış pazarlara yönelme, yüzde 18’le iç pazar satışlarını arttırmak için yeni stratejiler geliştirme takip etti.

‘2014'TE CİRO VE KÂR AZALDI’

EBSO anketinde, "2015’in ilk yarısında Türkiye ekonomisini etkileyecek en önemli gelişmeler" sorusuna verilen cevaplarda üye sanayicilerin yüzde 5’lik kesimi Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz yükseltme kararının ekonomiye etkisine dikkat çekti. “2014 yılı firmanız açısından nasıl geçti?” sorusuna sanayicilerin yüzde 33’ü “Ciro ve kâr azaldı”, yüzde 32’si ise “ciro arttı, kâr azaldı” şeklinde cevap verdi. Bu soruya, "Ciro ve kâr arttı" diyen sanayicilerin oranı yüzde 24 oldu.

Anket sonuçlarını yorumlayan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2015’te sanayicinin maliyetleri düşürmeye odaklandığını, yeni pazarlara yönelme ve iç pazar satışlarını artkırmak için yeni stratejiler geliştirmek gerek diyen sanayicilerin sırasıyla yüzde 5’erlik oranlarla sermaye yapısını güçlendirme ve yerli yabancı ortak arayışını ortaya koyduğunu ifade etti. Yorgancılar, “2015’te yeni yatırım gerçekleştirmeyi planlayan üyelerimizin yüzde 33’lük kısmı kapasite arttırımı, yüzde 30’u ise modernizasyon yatırımı planlıyor. Komple yeni yatırım düşünen sanayicilerimizin oranı da yüzde 21.” diye konuştu.

‘SANAYİCİNİN YARISININ DÖVİZ BORCU VAR’

“Döviz borcunuz var mı?” sorusuna yüzde 54 oranındaki sanayicinin "hayır", kalan yüzde 46’nın "evet" cevabını verdiğini kaydeden Yorgancılar, üreten kesimin temsilcileri olarak Türkiye’nin dinamik bir ülke olduğunu, avantajlarıyla her şeye rağmen geleceğe umutla baktıklarını dile getirdi. Yorgancılar, “Ocak 2015 dış ticaret endekslerini yorumladığımızda ise ihracat birim değeri yüzde 7 azalırken ihracat miktar endeksi yüzde 6,8 artış göstermiş. Bu veri, bizim daha fazla malı, daha düşük fiyatla sattığımızı gösteriyor. Bu tabloyu değiştirmemiz gerekiyor. Bunun da yolu, hep söylediğimiz gibi yüksek katma değerli üretimden geçiyor.” dedi.