İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ), elektrik dağıtım şebekesindeki iyileştirme çalışmaları sonucunda bölge sanayicisine her yıl 500 bin TL kazandırdı. Daha önce yüzde 1,2 olan teknik kayıpları 2014 yılı sonu itibariyle yüzde 0,6’ya indiren KOSBİ, bu sayede sanayicilerin enerji maliyetlerini de düşürdü.

Geçen günlerde arıtma tesisinin ihtiyacı olan elektriği üreten güneş paneli tarlasıyla gündeme gelen KOSBİ’de, enerjinin verimli kullanılması için yeni bir yatırım daha geldi. KOSBİ’nin öz kaynağıyla yapılan Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) ile 2009 yılında başlanan elektrik dağıtım şebekesinin iyileştirilmesi çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindi. Bu yatırımla birlikte elektrik, doğalgaz ve atık su tüketimleri, eşzamanlı ve anlık olarak uzaktan izlenebilir hale geldi. Bu sayede sayaç okuma, faturalama, abonman gibi işletim sistemindeki birçok kolaylığın yanısıra teknik kayıplar da doğru olarak ölçümlenebilir bir yapıya kavuştu. 2014 sonu itibariyle teknik kayıplarının yüzde 0,6'ya indiğini dile getiren KOSBİ Müdür Vekili Mükremin Zülkadiroğlu, bugünkü elektrik tarifesiyle bölge sanayicisinin yıllık yaklaşık 500 bin TL tasarruf ettiğini söyledi.

‘KAYIP-KAÇAK KONTROL ALTINDA’

Yeni kurulan OSOS sayesinde elektrik kullanımının anlık izlenebildiğini belirten Zülkadiroğlu, böylelikle fabrikaların üretimde kullandığı elektriğin kayıp ve kaçaklarını kontrol altında tutabildiklerini söyledi. Kurulan sistem sayesinde internet üzerinden abonelere verilen şifreyle sanayicilerin kendi enerji tüketimleri ile günlük ve saatlik yük profillerini izleyebildiklerini belirten Zülkadiroğlu, “Bu veriler ışığında fabrika idarecileri, üretim planlarını enerjinin verimli kullanılması doğrultusunda yapabilme imkanına kavuşmuş oldu. Reaktif güç aşımı gibi aksaklıklarda kullanıcılarımız, anında otomatik olarak SMS ve e-posta gönderilerek uyarılıyor. Bu da enerjimizin boşa harcanmasının önünü kesmiş oluyor.” dedi.