Rafinerilerinde, akaryakıt üretimi için enerjiyi en verimli kullanma hedefine yönelik çalışmalarla 2008 yılından bu yana Tüpraş önemli sonuçlar alıyor, uygulanan projeler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ödüllendiriliyor.

Enerji tüketiminin yüksek olduğu Tüpraş’ta geçen beş yıl içinde rafinerilerin enerji yoğunluklarını düşürürken, maliyetleri azaltarak çevresel etkilerin en aza indirilmesi hedefinin çalışma kültürüne yerleştirilmesi ile önemli sonuçlar elde edildi. Tüpraş'ta, 2008 yılındaki enerji yoğunluğu değeri 119,1’den kademeli olarak azalarak 2014 yılında 102,2 olarak gerçekleşti.

Tüpraş İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerileri; 14-17 Ocak 2015'ta Bakanlık tarafından 6. Enerji Verimliliği Forumu kapsamında düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması'nda (SENVER) uyguladığı 16 proje ile en fazla ödüle layık görülen şirket oldu. İzmit Rafineri Müdürü Mesut İlter, İzmir Rafineri Müdürü Şahin Çalbıyık, Kırıkkale Rafineri Müdürü Bekir Yumuk, Batman Rafineri Müdürü Serdar Kemaloğlu, ödülleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan aldı.

Projeler ile Tüpraş yaklaşık 30 milyon TL yatırım ile yılda 63 milyon TL tutarında tasarruf sağlayarak, enerji tüketiminde yüzde 4,5 oranında, sera gazı emisyonunda yılda 194 bin ton CO2 (karbon dioksit) azalma sağladı. Bu rakam yılda 32 bin daha az aracın trafiğe çıkması anlamına geliyor.