Samsun'un Terme ilçesinde kurulması planlanan termik santral sorununa dikkat çekmek için tarım alanlarının kullanımı, çevresel halk sağlığı sorunları ve hukuki durum ile ilgili panel düzenlendi. Panele katılan çevre ilçe belediye başkanları, Terme'nin santral konusunda sonuna kadar yanlarında olduklarını belirtti.

İlçede kurulması planlanan kömürlü santral sorununa dikkat çekmek amacı ile Terme ilçesinde Terme Çevre Platformu (TERÇEP) tarafından Terme Belediyesi Kültür Merkezi'nde panel düzenlendi. Samsun Çevre Birlikteliği Sözcüsü, elektrik mühendisi Metin Telatar, Samsun Barosu Avukatı Melike Özman, Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun, OMÜ Çevre Mühendisleri Bölümü'nden Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk'ün konuşmacı olarak katıldığı panele Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık, İkizce Belediye Başkanı Bahri Söğüt, Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, Samsun, Terme ve çevre ilçelerin sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, çevre dernek yöneticileri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Panelde Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun tarafından santrallerin tarım arazileri üzerindeki etkileri anlatıldı. Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk tarafından santrallerin insan bedenine muhtemel zararları anlatıldı. Samsun Barosu Avukatı Melike Özman tarafından da santralin yapılmaması için izlenecek hukuki çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verildi. Anlatımlar slayt gösterileri eşliğinde de desteklendi.

"HEP BİRLİKTE ÖNLEYECEĞİZ"

“Çevrenizi, toprağınızı, suyunuzu sahiplenmek adına buraya geldiğiniz için hepinize teşekkür ederim” diyerek konuşmasına başlayan Samsun Çevre Birlikteliği Sözcüsü ve elektrik mühendisi Metin Telatar, "Termemize kirli kaynaklar yapılmasını hep birlikte önleyeceğiz. Termik santrallerin bizleri nasıl etkilediğini arkadaşlarımız anlattı. Samsun’da hava kalitesi anlık olarak ölçülüyor. Üç tane Samsun merkezde bir tane Tekkeköy’de, bir tane Bafra’da olmak üzere beş tane hava kalitesi ölçüm istasyonu şu anda devrededir. Havada bulunan partiküller maddenin ne kadar olduğunu görebiliyoruz. Sağlığımızı nelerin beklediğini öğrenmiş olduk. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı kullandıkları elektriğin yüzde yirmisini alternatif enerji kaynağından elde etmek zorundalar. Onlar nasıl yapıyorlarsa bizler de geç olmadan yapmalıyız. Geleceğimizi tehdit edecek santrallerin bölgemize kurulmasını istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

"YEDİ İLÇENİN ORTAK MÜCADELESİDİR"

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, İkizce Belediye Başkanı Bahri Söğüt, Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık, Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül'e verdiği desteklerinden dolayı teşekkür eden Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, "Programları nedeniyle panele katılamayan Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci başkanlarımızla da aynı düşünceleri paylaşıyoruz.” dedi. Kul sözlerini şöyle dürdürdü:

“Terme’de kurulacak santral yedi ilçenin ortak mücadelesidir. Mücadele ancak vazgeçilince kaybedilir. Biz sonuna kadar vazgeçmeyeceğiz. Demokratik ve hukuki mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir. Ankara'da Çevre Bakanlığı Müsteşarıyla görüşme yaptık ve santral konusunda ilçeye müjdem var. ÇED süreci bir yıl sürece donduruldu. Bu sizlerin verdiğiniz mücadelenin başarısıdır. Bu donduruldu buzdolabında ama tekrar çıkabilir. Gücü başka yerlerde aramayacağız. Güç sizde ve biz de sizin yanınızdayız. Biz bu mücadeleyi samimi olarak dile getiriyoruz. Halk olarak siz dik durduğunuz sürece kimse buraya santral yapamaz.” Panel sonunda, panelistlere belediye başkanları tarafından çiçek takdim edildi.