Saraciye sektörü; bavul, çanta ve kılıf gibi ürünlerin ithalatına getirilen yüzde 30 ilave vergiyi memnuniyetle karşıladı. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, verginin üretime ve ihraccata katkı sunacağını dile getirdi. Uygulamanın yararlarını vurgulayan Şenocak, konuyla ilgili şunları ifade etti:

“İthal saraciye ürünleri yani okul çantası, kadın kol çantası dâhil her türlü çanta, kutu ve kılıf ithalatında uygulanacak olan bu ilave vergi, sanayicimiz için büyük bir teşviktir. Asya ürünleriyle rekabet edemeyen sanayicimizin ihracatında gerilemeler oldu. Ama şu aşamada saraciye sektörümüz ihracatını da arttıracak. Yeni yatırımlarla istihdam artacak. Bu büyüme; yeni üretim alanlarına ve yeni ortakların gelişine imkan tanıyacaktır.”

İlave vergi konulan ürünlerin bir bölümü şöyle:

“Sandık, bavul, çanta türleri, silah ve tabanca kılıfı, çanta türleri, para kesesi, harita ve sigara kutusu, tabaka ve tütün kese ve kutusu, mücevher kutusu, pudra-baharat-barut kutusu, bıçak kılıfı...”


İlave vergi dışında kalacak ülkeler ise şöyle:

“AB, EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore, Morityus.“