Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak, kalitesine göre kilosu 5 ila 9 lira arasında satılıyor. Bu fiyatın pahalı olduğunu belirten üretici Nuri Korkmaz, gerçek fiyatın 3 ila 6 lira arasında olması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de Kastamonu başta olmak üzere Kahramanmaraş ve diğer illerde her yıl 70 bin ton civarında sarımsak üretimi gerçekleşiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise 2014 yılında kuru sarımsak ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 34 artmıştı. Bu sene ise üretimde yüzde 40 civarında artış yaşanırken, bunun sarımsak ithalatını önleyeceği belirtildi. 36 yıldır sarımsak ticareti yapan işadamı Nuri Korkmaz, ürün artışının Türkiye’nin ithalatla kapatılan ihtiyacını karşılayacağını söyledi. İriliği ve cinsine göre kuru sarımsak fiyatının bu sene 5 ila 9 lira arasında değişen rakamlarda oluştuğunu aktaran Korkmaz, ancak bu fiyatın yüksek olduğunu ifade etti. Korkmaz, “Türkiye şartlarında sarımsağın gerçek fiyatı 3 ila 6 lira arasında olması gerekiyor. Şu anki fiyatlar normalin biraz üzerinde. O da ithalat olmamasından kaynaklanıyor. Fiyatları normal düzeye çekmenin yolu ise, üreticilerin desteklenmesinden geçiyor.” dedi.

Türkiye’nin sarımsak üretimi ile tüketiminin hemen hemen denk geldiğini belirten Korkmaz, sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen sarımsağın üretim ve tüketiminin arttırılması gerektiğini kaydetti. Ülkemizde kişi başı sarımsak tüketiminin senede 2,5 kilo civarında olduğunu belirten Korkmaz, “Tüketim miktarı insanların beslenme alışkanlıklarına göre değişiyor. Doğu illerinde tüketim artarken batı illerinde ise düşüyor. Hiç sarımsak yemeyen insanlar var. Aslında antibiyotik bir bitki olan sarımsağın daha fazla tüketilmesi gerekir.” dedi. Nuri Korkmaz, sarımsağın faydalı olabilmesi için pişirmeden ve işlem görmeden tüketilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.