ADANA (AA) - VOLKAN KAŞİK - Türkiye Harb Sanayi ve Yardımcı İşkolları İşçileri Sendikası (Türk Harb-İş) Genel Başkanı Bayram Bozal, savunma sanayinin daha da güçlenmesi ve dışa bağımlılığın azalması için bu alanda çalışan işçi sayısının 20 binden 50-60 bine çıkarılması gerektiğini bildirdi.

Bozal, AA muhabirine, Milli Savunma Bakanlığına bağlı doğrudan işletilen iş yerlerinde ve Türkiye'de bu sektörde faaliyet gösteren yabancı şirketlerde 20 binden fazla üyeleri bulunduğunu söyledi.

Üyelerinin, faaliyet gösterdiği askeri alanlarda subay ve astsubaylarla çalıştığını belirten Bozal, "Savaş uçaklarını, tankları hangara alıp baştan aşağı bakımını yapıyoruz. İstanbul Tersane Komutanlığında çalışan işçilerimiz, subaylarımız, astsubayımızın yaptığı ikinci savaş gemimizi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile denize indirdik. Üçüncü ve dördüncü gemilerimize ise TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından ilk kaynak yapıldı. Bunun gibi çok sayıda önemli projeler üyelerimizin katkılarıyla gerçekleştiriliyor" dedi.

Türkiye'nin 2000'li yıllardan sonra savunma sanayisinde geldiği noktada, atölyelerde çalışan üyelerinin de katkısı bulunduğunu vurgulayan Bozal, şunları kaydetti:

"Siyasi iktidarlarımızın da savunmadaki gerçekleri görmesi ve iş yerlerindeki projelere destek vermesi ile Güney Kore'den 9,5 milyon dolara aldığımız obüs tankını, Arifiye'de 3,5 milyon dolara kendimiz yapıyoruz. Bugüne kadar 280 obüs tank yaptık ve milli bütçeye önemli katkı sağladık. Kayseri'deki 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nda uçak çekerimizi düne kadar ABD'den alıyorduk ama şimdi Kayseri'de çalışan işçi arkadaşlarımız, subay, astsubaylarımızın başarısı ile bunu daha ucuza mal ediyoruz. Uçak çekerini ABD'den 300 bin liraya alıyorduk, 150 bin liraya kendimiz mal ediyoruz. Bunlar, ihtiyacı olan tüm birliklere gönderildi. Burada işin parasından öte en azından bir kalemde dışarıya bağımlılık önlendi. İşlere bu boyutuyla bakıyoruz."

- "Savunmada ihtiyaçlarımızın yüzde 53'ünü karşılıyoruz"

Bozal, Türkiye'de savunma alanında önemli gelişmeler yaşansa da henüz istenilen seviyeye ulaşılamadığını savunarak, "Daha ihtiyaçlarımızın yüzde 53'ünü karşılıyor durumdayız. Bu rakamın yüzde 60-70'lere ulaşması lazım. Bunun içi de siyasilerden destek bekliyoruz" diye konuştu.

Geçmişi 60-70 yıla uzanan askeri iş yerlerinde istihdamın artırılmasını isteyen Bozal, daha önce 42 bin olan sendika üyesi sayısının 20 bine gerilediğini söyledi.

"İşçi maliyetlerinin yüksekliğinden bahsediliyor ancak savunmada asla maliyet düşünülmemeli" diyen Bozal, şöyle konuştu:

"ABD'de sadece hava kuvvetlerine devletin kendi kontrolündeki bir şirkette 35 bin kişi çalışıyor. Türkiye'de savunma sanayisinde 20 binden fazla çalışan işçi var ancak bu rakam yetersiz, 50-60 bini görmemiz lazım. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a teşekkür ediyoruz. Kısa sürede bize yaklaşık 6 bin kadro kazandırdı ancak bu yetersiz. Savunma sanayisinin maliyeti yüksek. Gelişmiş ülkeler, gelirlerinin yüzde 70-80'ini savunmadan elde ediyor. Bu geliri elde edebilmek için savunma sanayisinde çalışacak donanımlı insan yetiştirmeliyiz. Bu insanların yetişmesi için en az 5-6 yıl geçmesi gerekiyor."