Sberbank Başkanı German Gref, Ukrayna krizi nedeni ile Avrupa Birliği (AB) tarafından Rusya’ya yönelik yaptırım listesinde yer alan bankaya ait Denizbank’ın listeden çıkarılması gerektiğini söyledi. Ekim ayında ABD Maliye Bakanlığı, Türkiye’de faaliyet gösteren Denizbank’ı Washington’un yaptırım listesinden çıkarmıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gref, Denizbank’ın 2014 yılında iyi çalışmalar yaptığına işaret ederek AB yaptırım listesinden çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti. Sberbank Başkanı, “Türk bankası (Denizbank) yaptırımlara maruz kaldı. Şöyle ifade edelim; tesadüf sonucunda maruz kaldı. Mantıkla bakarsak bu banka, yaptırımlara maruz kalmamalı... Denizbank’ın yaptırım listesinden çıkarılması için AB yetkilileriyle görüşüyoruz.” dedi.

Daha önce ABD ile benzer görüşmelerin yapıldığını hatırlatan Gref, “Sberbank’ın Türkiye’de (Denizbank) ABD yaptırım listesinden çıkarılması bizim çok zamanımızı aldı. Şimdi AB’in 2-3 ülkesiyle mutabakat sağlamamız lazım. Prosedür uzun. Umarız ki banka yaptırım listesinden çıkarılacak... Bu arada Sberbank Europe’un da yaptırım listesine alınmasını anlayamıyoruz. AB yaptırım listesine almadı, ABD ise aldı. Bu anlaşmazlık bankayı ciddi etkiledi.” şeklinde konuştu.

Ekim ayında ABD Maliye Bakanlığı Yabancı Aktifler Yönetimi’nin yayınladığı açıklamaya göre, 20 Mart tarihinde uygulamaya konulan yaptırım kararnamesinden Denizbank ve bağlı kuruluşlar istisna tutulmuştu.

ABD ve Batılı ülkeler Ukrayna krizi nedeni ile Rus iş adamları, üst yöneticiler ve şirketlere yönelik yaptırım kararı almıştı. Yaptırımlar enerji ve finans sektörü ile savunma sanayinde faaliyet gösteren şirketleri kapsıyor.

Rus bankacılık sektöründe etkin olan Sberbank’ın Batı pazarlarında uzun vadeli borçlanma imkanı sınırlandırılmıştı. Yüzde 99,85’lik hissesi Rus devlet bankası Sberbank’a ait olan Denizbank da Eylül ayında yaptırım listesine dahil edilmişti.

Sberbank’la birlikte Moskova Bankası, Rus Tarım Bankası, Gazprombank, VEB ve VTB Bank da yaptırım listesinde yer alıyor.