7 Haziran genel seçimleri öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesindeki 6 bin taşeron işçi için verilen kadro sözü halen yerine getirilmedi. Seçim öncesi ifade edilen vaatle beklenti içine giren işçiler hayal kırıklığına uğradı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yaptığı açıklamada, seçimlerden önce hukuk mücadelesini kazanan karayolu işçilerine kadro sözü verenlerin seçim sonrası sözlerini unuttuklarını belirtti.

İşçilerin hayalleriyle oynayıp, kadroyu seçim malzemesi yapanların işçileri bir kez daha kandırdıklarını ifade eden Ağbaba, şöyle devam etti: “Karayollarındaki taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi bilmecesi devam ediyor. Yıllardır devam eden hukuk mücadelesini kazanıp kadro haklarını almayı hak eden 6 bin 417 işçinin kadroya geçirilmesi yılan hikayesine döndü. Seçimlerden önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun işçilerin kadroya geçirileceğini müjdelemesinin ardından 3,5 ay geçmesine rağmen bir gelişme yaşanmaması tepkilere neden oluyor. Dağ fare doğurdu diyen Ağbaba, “6 bin 417 karayolu işçisinin ‘kadro’ karşılığında 20 bin ile 80 bin lira arasındaki alacaklarından vazgeçmesi gerektiği ifade ediliyor. Bir yandan kamuoyuna kadro tamam deyip kapalı kapılar arkasında işçileri haklarından vazgeçmeye zorlamak insafsızlıktır, ayıptır.”

“KAZANILAN HAKKI BİLE VERMİYORLAR”

Taşeron işçilerin sorunlarını sürekli gündeme getiren Veli Ağbaba, 30 Nisan tarihinde yapılan açıklamayla Karayollarında çalışan 6 bin 417 taşeron işçiye kadro verileceği duyurulduğunu anımsattı. Kamuoyuna ‘müjde’ şeklinde yansıtılan bu açıklamanın aslında 4 yıldır verilen hukuk mücadelesinin sonucu olduğunu anlatan Ağbaba, “Kadro verilmesi hukuk mücadelesinin sonucunda kazanılan hakkın teslim edilmesinden başka bir şey değildir. 7 Haziran seçimleri öncesi kamuoyunda seçim yatırımı olarak algılanan ve propaganda aracı olarak kullanılan açıklamanın üzerinden 3,5 ay geçmesine rağmen işçiler halen kadroya geçirilmemiştir. İşçiler ve aileleri AKP Hükümeti tarafından bir kez daha kandırıldıklarını ifade etmektedir” dedi.

Ağbaba, AK Parti Hükümeti döneminde Türkiye’nin taşeron cennetine döndüğünü, milyonlarca işçinin taşeron sistemine mahkum edilerek çalıştırıldığını kaydetti.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NA SORULAR

Ağbaba, konuyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Ağbaba, Başbakan Davutoğlu’na “Düşük ücret, güvencesiz ve örgütsüz çalışmaya zorlanarak çağdaş bir emek köleliğine dönüştürülen taşeron sistemi AKP Hükümetleri döneminde yaşamın her alanına yayılmıştır.2015 Ağustos ayı itibariyle kamuda çalışan taşeron işçi sayıları ve çalıştıkları kurumlara göre dağılımları nasıldır? Karayollarında çalışan taşeron işçilerin Yargıtay kararıyla kadro hak etmelerine rağmen yıllardır bu hukuk kararı neden uygulanmamıştır? Türkiye’de milyonlarca taşeron işçi varken, 6 bin kişiye hak ettikleri kadronun verilmesinin kamuoyuna müjde olarak yansıtılması ne kadar gerçekçidir? Yaklaşık 4 yıldır verilen hukuk mücadelesine rağmen adım atılmayan kadro konusunda seçime 1 ay kala müjdeler verip, seçimin üzerinden aylar geçmesine rağmen bir adım atılmamasının sebebi nedir? Karayollarında davayı kazanıp kadro alan 6 bin işçinin dışında dava açarak hukuk mücadelesine devam eden işçiler de bulunmaktadır. Bu işçilerle ilgili bugüne kadar bir girişimde bulunulmamasının sebebi nedir?” sorularını yöneltti.