Petrol bayilerinin promosyon dağıtmasının önlenmesi, kamu kurumlarının plaket ve hediye sunmaması kararları ile geliri daralan promosyon şirketleri, seçimlerden de umutsuz. Seçim yönetmeliğine göre siyasi partiler ve bağımsız adayların herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtmamaları, dağıttırmamalarının talep edildiğine dikkat çeken Özgeç Promosyon’un patronu Esad Ahmet Özdem, "Yönetmelik ortada. Tabii seçim ortamındayız, şu an ürün satan var da alan yok. Yani bu yönetmelik komik olduğu gibi bize gelir ve kâr anlamında darbe vuruyor." dedi.

Söz konusu engellemeler yüzünden sektörün zor günler geçirdiğini ifade eden Özgeç Promosyon’un patronu Esad Ahmet Özdem, konuyla ilgili olarak Cihan’a yaptığı değerlendirmede, "Ben uygulamaya karşı olduğumu ilgili mercilere bildirdim. Hakikaten bu promosyon manilerinin bir anlamı yok. Yani petrol bayilerinde promosyon ürün bitti, ardından plaket dağıtımı kaldırıldı, son olarak da seçimler ile ilgili maniler geldi. Bütün bunlar sektörü bitirdi." ifadelerini kullandı.

YURTDIŞINDAN İTHALATA SİTEM

Bu arada bez, afiş, bayrak gibi ürünlerin daha çok yurtdışından ithal edildiğine dikkat çeken Özdem, bu yüzden sitemde bulunarak, "Bunun yanında belli kurumlara promosyon ürünü yapamayız. Örneğin AK Parti’ye yapamayız. Çünkü bu parti 6 ay evvel logoları, isimleri belirleyip Çin’den ithalat yaptı. Maalesef her şey kendi tavasında dönüyor. Ya bizden, ya topraktan olacaksın mantığı var. Onun için sektör adına gelecek görmüyorum." şeklinde konuştu.

Bir dönem Promotürk Derneği’nin başkanlığını da yapan Özdem, sektörün şu an fuar dahi tertip edemediğini ve inşaat dâhil diğer alanlara yöneldiğini belirtti.

"SANAL İLE HAKİKAT AYNI DEĞİL"

Öte yandan seçim kampanyaları meydanlar kadar sanal ortamda da bütün hızıyla devam ediyor. Her ne kadar siyasi parti ve adayların promosyon dağıtmalarına engel konulsa da pek çok ürün sanal ortamdan satışa sunulmuş durumda. Kalem, t-shirt, çanta gibi pek çok promosyon ürününü 25 kuruştan başlayan fiyatlarla web ortamından uygun fiyata almak mümkün. Tarife ürüne ve adede göre belirleniyor.

"Sanal ortamda her şey var. Ama sanal ile hakikat aynı değil." diyen Esad Ahmet Özdem, "İnternetten reklam veriyoruz ama hakikat ile sanal aynı değil." dedi.

İnternet üzerinden yapılan seçimle ilgili promosyon ürünlerinin fiyatı bazı küçük farklara rağmen genelde aynı seviyelerde seyrediyor. En çok ilgi gören şapka fiyatları 1,30-1,40 lira arasında değişiyor. Bez çantaları 1,90 liraya, t-shirtleri de 1,60 liraya almak mümkün.

BAZI SEÇİM PROMOSYONLARINDA İNTERNET TARİFESİ

Ürün Fiyatı *
Bez çanta 1,90
T-shirt 1,60
Şapka 1,30
Tükenmez kalem 0,25
Duvar saati 4,95
Puf anahtarlık 0,49
Balon 0,14
4 GB USB bellek 6,77

(*) Fiyatlar internet sitelerinden derlenmiştir, adet olarak, TL