İSTANBUL (AA) - Limanların nasıl güvenlik yöntemleriyle korunduğu ve gerekli tedbirlerin neler olması gerektiği konusu Securitas'ın düzenlediği toplantıda masaya yatırıldı.

Şirket açıklamasına göre, Securitas Güvenlik Hizmetleri'nin ev sahipliğinde Limanlar Masa Başı Tatbikatı konulu toplantı düzenlendi. Liman güvenliğinin Türkiye'nin önde gelen liman işletme yöneticileriyle birlikte ele alındığı toplantıda, olası tehlike senaryoları üzerinden gidilerek alınması gereken önlemler konuşuldu, liman ve gemilere yönelik tehditler değerlendirilerek, çözüm yolları oluşturuldu.

Toplantı sonucunda, liman işletmelerinde olası bir terör, sabotaj ve saldırı gibi konularda öncelikli olarak hayata geçirilmesi gereken faaliyetlere ilişkin 4 başlık ortaya çıktı.

Bunlar, olası risklere karşı alınacak olan önlemlerin belirlenmesi en önemli hususlardan biri olduğundan tüm süreçlerin bir güvenlik metodolojisine ihtiyaç duyduğu, güvenlik hizmeti ile entegre edilmiş itfaiye hizmetinin olası yangın risklerini minimize edeceği ve ekibin anında müdahalesinin olacağı, elektronik tedbirler kapsamında standart izleme yapmak yerine önceden senaryosu oluşturulmuş olayları anında ilgililere aktarabilen uzaktan izleme kamera sistemlerinin güvenlik çözümlerine dahil edilmesi gerektiği ve harici alarm sistemi ve akıllı kameraların kullanımının güvenlik açısından önemli bir unsur olduğu şeklinde sıralandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Securitas Kalite ve Risk Koordinatör Yardımcısı Hüseyin Erim, limanların geçmişten bu yana stratejik bir önemi olmasından kaynaklı her zaman tehdit altındaki yerler olduğuna dikkati çekti. Erim, şunları kaydetti:

"Gerek mal, gerekse can güvenliği açısında limanlarımız stratejik önemi olan kritik tesisler. Uluslararası gemi ve liman tesisi güvenlik kodu olan ISPS kapsamında icra edilen tatbikatımızda olası terör saldırısı durumunda yaşanacak hadiseler, alınacak tedbirler senaryolar dahilinde ele alındı. Toplantıya alanda, limanda çalışan uzmanların katılımı ile daha verimli sonuçlar elde edildi."