Tohum takas şenlikleriyle Türkiye’ye örnek olan Seferihisar’da, 4 yıldır yapılan 'Tohum Takas Bayramı' ve birbirinden değerli konuşmacıların katılacağı 'Tohum Çalıştayı' düzenlenecek. Türkiye’de 2006 yılında çıkan yerli tohumun satışının yasaklanmasını öngören yasaya karşı 2010 yılından itibaren Tohum Takas Şenlikleri yapan, yerli tohumun yok olmaması için mücadele eden Seferihisar Belediyesi, Yeni Kuşak Köy Enstütüler Derneği (YKKED) ve Seferihisar Kent Konseyi ortaklığıyla 28 Şubat Cumartesi günü tohumla ilgili önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapacak.

Köy enstitülerinin 75. kuruluş yıldönümü ve Hasan-Ali Yücel’in 54. ölüm yıl dönümü anısına düzenlenecek 'Seçimlere Giderken Türkiye’de Eğitim, Bilim, Kültür ve Kırsal Kalkınma Politikalarında Sorunlar ve Çözüm Önerileri' isimli çalıştayda önemli konuşmacılar yer alacak. Üç oturumdan oluşacak çalıştayın açılış konuşmaları Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel tarafından yapılacak.

SEÇİMLERE GİDERKEN 2015 TÜRKİYESİ

Çalıştayın ilk oturumunda 2015 seçimleri ve Türkiye’nin geleceği konuşulacak. Oturumun moderatörlüğü CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner tarafından yapılacak. Oturumun konuşmacıları gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, felsefeci-eğitmen Prof. Dr Ahmet İnam, gazeteci-yazar Orhan Bursalı, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Doçenti-Radikal Gazetesi köşe yazarı Doç. Dr. Koray Çalışkan olacak.

KIRSAL BÖLGE KALKINMASI TARTIŞILACAK

Günün ikinci oturumu Kırsal Bölge Kalkınmasında Köy Enstitüleri, Tarımsal Üretim, Kooperatifçilik ve Halk Kültürü adıyla gerçekleşecek. Moderatörlüğünü İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi’nin yapacağı oturumda, Ege Üniversitesi Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, akademisyen-siyasetçi Prof. Dr. Yakup Kepenek, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptun Soyer ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Yıldız konuşmacı olarak yer alacak.

TÜRKİYE’DE NELER OLUYOR?

Günün son oturumunda köy enstitülerinin güncel karşılığı neydi, 2015 Türkiyesinde Eğitim, Kültür ve Sanatta Neler Oluyor? konuları tartışılacak. Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık’ın yöneteceği oturumda, yüksek mimar-yazar Cengiz Bektaş, sosyolog-yazar Prof. Dr. Firdevs Gümüşoğlu, gazeteci-yazar Alper Akçam, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi-yazar Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak konuşmacı olarak yer alacak. 28 Şubat 2015 Cumartesi günü Saat 10.00’da başlayacak etkinlik Seferihisar Belediyesi Kültür Sarayı’nda düzenlenecek. Ayrıca aynı gün Kapalı Pazaryeri’nde Tohum-Takas Şenliği de düzenlenerek, ellerindeki yerli tohumları getirenlerin, diğer kişilerle tohumlarını takas yaparak tohumların üretilmesi, çoğaltılmasına yönelik çalışma yapılacak.