Türkiye Şeker İşçileri (Şeker-İş) Sendikası Elbistan Şubesi Başkanı İsmail Şahin, 2014 için belirlenen şeker pancarı kotasının tamamının ekime dönüştürülmesinin ülke ekonomisi için kazanç olacağını belirtti.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'de Elbistan Şeker Fabrikası'nın kotasının 400 bin ton olarak belirlendiğini ifade etti.

Bölgeye ayrılan kotanın çifcilerin yeterli ekim yapacağı tarlasının bulunmadığı için belirlenen kotanın tamamının üretime dönüşemediğine dikkati çeken Şahin, şunları söyledi:

"Elbistan Şeker Fabrikası'na pancar ekim sahaları için 400 bin ton kota hakkı tanındı. Bu bölgede çiftçilerin 400 bin ton şeker pancarı ekme zorunluluğu var. Ekim sahalarımızda bunun için yeterlidir. Yalnız belirlenen kota hakkının tamamı bir türlü pancar ekim sahalarında ekime dönüşmüyor. Bunun en büyük sebebi ise pancar kotasının dağıtımında yaşanan sıkıntılardır. Bir başka nedeni ise kuraklık, bakım ve ekim zorluğudur."

2013'de Elbistan Şeker Fabrikası için de 430 bin ton şeker pancarı kotasının belirlendiğini hatırlatan Şahin, bu rakamın 337 bin tonunun ekime dönüştüğünü, 93 bin ton pancarının ekimi yapılamayarak tarlada kaldığını kaydetti.

Şahin, üretimle belirlenen kota arasındaki ekonomik kayıpların sendika olarak kendilerini düşündürmeye sevk ettiğini ifade etti.

Sendika olarak bu süreçte işçilerin çalışma sürelerinin artırılmasına önem verdiklerini dile getiren Şahin, "Fabrikamızda şuan 500 işçi arkadaşımız çalışmaktadır. Çalışma süresi yani kampanya dönemi bitip revizyon süreci başladığında 300 işçi arkadaşımıza çıkış veriliyor. Üretim ne kadar çok olursa çalışma süresi de o kadar artar. Tahsis edilen pancar kotasının büyük oranda ekime dönüşmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.