Şekerleme ihracatında dümen Japonya’ya kırıldı. Türkiye’den firmalar, satışlarını arttırma adına Tokyo’da yapılan Foodex Japan’da (Gıda-İçecek Fuarı) ürünlerini tanıttı.


Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, şekerleme ürünlerini sunmak için Delightland temasından yararlandıklarını vurgulayarak, “Dubai ve Almanya’dan sonra Tokyo 3. durağımız oldu, 2023’te 10 milyar dolar ihracata yapmak için 37 ülkeye daha gidip Türkiye’nin tatlarını tanıtacağız.” dedi.

Planlarının Asya’ya da yönelmek olduğunu bildiren Kadiroğlu, şöyle devam etti:

“Burada Japonya’nın önemli rolü bulunuyor. Japonya’nın 60 milyar doları aşan gıda ithalatı var. Bu bölgede çikolata ve tatlı tüketimleri geride ama otantik tatlara ilgi var. Biz de bunu bilerek Foodex Japan’da otantik tadımız lokumumuzu ön plana aldık, 5 bin katılımcıya kahvesi ve lokum ikram ederek beğenilerini topladık. Türkiye’nin ürünlerine büyük ilgileri var. Mal almak için tek şartları var, o da kalite. Daha evvel o bölgeye hizmet verebilecek sınırlı sayıda firma vardı. Ama şu an sektörümüzde çok önemli yatırımlar var, tüm firmaların gerekli kalite kriterleri var.”

“BÖLGE ÜLKELER YÜZDE 40’A YAKIN DEVALÜASYON GÖRDÜ”

Dolarda oynamaların ihracata darbe vurduğundan yakınan Kadiroğlu, şunları ifade etti:

“Bölgemizde bulunan ülkeler yüzde 40’a yakın develüasyon gördü. İhracatımız ciddi oranda geriledi. Bizde orda daralan ihracatı Asya ile, Japonya ile telafi etme kanaatindeyiz. Geçen sene Güney Kore ile yaptığımız STA sonrasında ürünlerimize ilgi arttı. Buralara gidip yeni ticari bağlantılar için elimizden geleni yapacağız. Üyelerimizi büyük ithalatçılarla buluşturacağız. Büyük alım heyetleri ve büyük ithalatçılar getirip firmalarımızla birebir buluşturacağız.”

İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete ise “Japonya, ihracatımız için önemli bir ülke Ürünlerimizin dünyada rekabetini arttırmak için bu gibi fuarlar çok önemli Burada yer almak hem ürünlerimiz hem de Türkiye’nin tanıtımı için de çok önemli.” dedi.



Rakamlarla Foodex Japan

-Fuara toplam 78 ülke ve bölgeden katılım oldu.
-Toplam katılımcı firma sayısı 2 bin 808 oldu,
-Fuara gelen yatırımcı ayısı ise 75 bin 766’yı buldu.