İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir ayakkabıcılık sektörünün ihracatını arttırmak, dünyada kalitesi ve güvenilirliğiyle bilinen bir marka haline getirmek için "Ayakkabı İzmir" markası oluşturacaklarını söyledi. Demirtaş, “Ayakkabıcılık sektöründe çok büyük bir potansiyel olmasına rağmen halen yurtdışına döviz veriyoruz. Bunu sıfırlayıp ülkemizi artıya geçirmeden durmak yok. Önümüz çok açık. Kalitemizle, sözümüzde durarak ve İzmir’in malını marka yaparak hedefimize ulaşabiliriz. Bunun için Ayakkabı İzmir markasını yaratarak ve bir dış ticaret şirketi kurarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Ege Ayakkabıcı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD) Başkanı Şevket Cihan ve Yönetim Kurulu üyeleri, İZTO Başkanı Demirtaş’ı ziyaret etti. Sektörün gelişimine yönelik çalışmaların görüşüldüğü toplantıya meclis üyeleri Süleyman Özcan ve Faruk Hanoğlu ile Meslek Komitesi Başkanı İsmail Pehlivan katıldı. İzmir ayakkabıcılık sektörünün son yıllarda büyük bir atağa kalktığına dikkat çeken Demirtaş, “Sektörde yapılan çalışmalar gerçekten takdire değer ama tasarım ve markalaşma çalışmalarına ağırlık vermemiz gerekiyor. Bunun için önümüzdeki yıl İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde ayakkabı tasarım bölümü açalım. Ayakkabı İzmir markasını yaratalım, logo ve tescil çalışmalarını yapalım. Ayrıca bu markayı kullanmanın kurallarını koyarak firmalardan taahhüt alalım. Sadece belli bir kalitede üretim yapan firmalar bu markayı kullanabilsin. Taahhüdünde durmayan firmalardan, markayı kullanım hakkını geri alalım.” diye konuştu. Yurtdışı bağlantılarını kurmak üzere sektörel bir dış ticaret şirketi kuracaklarını da aktaran Demirtaş, şunları kaydetti: “Standartlara uyabilecek firmaları belirleyerek, sektörel bir dış ticaret şirketi kuralım. Bu şirketi profesyonel kadrolardan oluşturalım ve tüm çalışmaları onlar organize etsin. Dünyanın çeşitli yerlerinde Ayakkabı İzmir olarak iş bağlantıları kuralım. Temmuz ayında gerçekleştireceğiniz ikili iş görüşmeleri organizasyonuyla desteklerimize devam edeceğiz.” Ekrem Demirtaş ayrıca ikili iş görüşmeleri organizasyonlarından olumlu sonuçlar alındığını ancak İzmir Fuarı’nın da ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, “İzmir Fuarı da ihmal edilmeden etkin bir katılım sağlanmalı. Bugünden fuar ile görüşerek yabancı firma davetlerini yaptıralım. İzmir Fuarı olmazsa olmazımız.” ifadelerini kullandı.

‘İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİYLE CİDDİ SİPARİŞ ALDIK’

İZTO desteği ile yürütülen çalışmaların sektördeki işadamlarının ufkunu açtığını belirten EGEAYSAD Başkanı Cihan ise, “İZTO öncülüğünde yürütülen UR-GE projesi kapsamında katılım sağladığımız MICAM Milano Ayakkabıcılık Fuarları ile İtalya’da çok önemli görüşmeler yaptık ve çok sayıda firmaya ulaşma imkanımız oldu. Kurduğumuz bağlantılarla yurtdışı organizasyonu, yine İZTO UR-GE proje desteğiyle Çeşme’de gerçekleştirilen İzmirshoes International ikili iş görüşmelerine 50’nin üzerinde yabancı firmayı getirdik. Burada gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, toplam 300-350 bin çift sipariş aldık. En az bağlantı kuran firma dahi 4-5 bin çift sipariş aldı. Bu bizim için çok başarılı ve önemli bir organizasyondu. Şimdi daha da büyük bir organizasyon hedefliyoruz. 23-25 Temmuz 2015 tarihlerinde Kaya Termal Otel’de, yine yurtdışından firmaların katılacağı ikili iş görüşmeleri gerçekleştireceğiz. Yurtdışı firmaların katılımını yüzde 40 oranında arttırmayı istiyoruz. Şu anda 60 civarında firma, UR-GE projesine katılmak için bekliyor.” diye konuştu.