Ülkemizde yaşanan “Ekmek İsrafı”na dikkat çekmek üzere yapılan “Ekmeğini Koru Milli Ekonomiye Katıl” paneline Kahramanmaraş Belediyesi'ni temsilen İşletme ve İştirakler Müdürü Dr. Ali Rahmi Kaya, Gıda Mühendisleri Sebihat Dedeoğlu ve Abdurrahman Emin Sarıyıldız ile Halit Yurdagül katıldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cuma Akbay moderatörlüğünde yapılan panelde; Yrd. Doç. Dr. Emine İkikat Tümer, Tarım Ekonomisi son sınıf öğrencisi Şeyma Kısakürek “Kahramanmaraş'ta Ailelerin Ekmek İsrafı Analizi” konulu araştırmayı paylaşırken, analiz sonuçlarına göre Kahramanmaraş'ta bir günde 17 bin 70 adet ekmeğin israf edildiği ortaya konulmuş oldu.

“Ekmek Kalitesi ve Bayatlama Nedenleri” konulu sunumuyla Yrd. Doç. Dr. Sinan Çolakoğlu'nun ardından Gıda Mühendisi Mehmet Çağman “Ekmek İsrafında Üretim, Satış ve Tüketim Kusurları” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Panelde söz alan İşletme ve İştirakler Müdürü Dr. Ali Rahmi Kaya; “Kahramanmaraş Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası olarak beslenme ve ekmeğin israf edilmemesi konusunda asıl tüketilmesi gereken Tam Buğday Unlu Ekmeği 2011 yılından bu yana ürettiklerini ve bu konuda sektörde öncü konumda olduklarını dile getirirken, yine Halk Ekmek olarak gerek unlu mamullerin üretimi, gerekse sevkiyatı ve satışı esnasında “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği” hükümlerine uygun olarak çalışmaların yürütüldüğünü, bu kapsamda Halk Ekmek olarak; üretimden tüketiciye kadar olan hijyen zincirinin bozulmadan devam etmesi adına ekmek kasalarının her aşamada zeminle temasının kesilmesi için sevkiyat alanında ve “Halk Ekmek Satış Büfeleri”nde paletlerin kullanıldığını, “Halk Ekmek Sevkiyat Araçları”nın yeniden dizayn edilerek daha hijyenik, daha modern bir görünüme kavuşturulduğunu belirtti.

Panelin yapıldığı salon dışında İşletme ve iştirakler Müdürlüğü'ne bağlı Halk Ekmek Fabrikasınca “Tam Buğday Ekmeği”nin tanıtımının yapılması için kurulan stant katılımcıların ilgi odağı oldu.
Açılan stantta Halk Ekmek Fabrikasınca 2011 yılından bu yana üretilen “Tam Buğday Unlu Ekmek” ve bayat ekmeklerin ekonomiye ve tüketime tekrar kazandırılarak ekmek israfın önüne geçmek üzere üretilen “Peksimet” misafirlerin beğenisine sunulurken, Kız Meslek Lisesi öğrencileri hazırlamış oldukları bayat ekmekten yapılmış ikramlarla marifetlerini sergilediler.