Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünyanın en çok demokrasi reformu yapan on ülkesi arasında gösterilen Senegal, başarısını ekonomik kalkınma ile taçlandırmak istiyor. Geçen yıl açıklanan siyasi reform paketi ile demokrasinin gelişmesini sağlayan ülke, Afrika’da model ülke olma yolunda kararlı ilerleyişine devam ediyor.

Hızlı bir değişimin yaşandığı Senegal, demokratik başarılarını ekonomi ile güvenceye alarak ekonomik ve sosyal yönden bölgenin yatırım ve cazibe merkezi olmak istiyor. Coğrafi konumundan dolayı Amerika ve Avrupa kıtalarıyla yapılan ticaretin merkezi olan başkent Dakar, kalkınma atağı ile yeni yüzünü gösteriyor.

Altyapı yatırım çalışmalarında büyük bir artış yaşanan ülkede, başlatılan birçok büyük proje tamamlanmış veya sona yaklaşılmış durumda. Geçen yıl kamuoyuna açıklanan 'Senegal Kalkınma Planı' ile ülke 2035'de gelişmiş ülkeler statüsüne yükselmeyi hedefliyor. Bu amaç için prosedürleri basitleştiren ülkede yatırımcılar için maliyetlerin düşürülmesi ile yatırımların artırılması planlanıyor.

Başkent Dakar’a 30 kilometre uzaklıkta kurulması planlanan yeni cazibe merkezi ‘Diamniadio’ ile Senegal’in en büyük sıkıntılarından biri olan bölgeler arasındaki ekonomik farklıkların ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Hızla yükselen yeni cazibe merkezinde 40 bin kişinin istihdam edilmesinin yanı sıra üniversite, hastane, iş merkezlerinden oluşan yeni bir şehrin oluşturulması hedefleniyor.

Bölgede bir yılda bitirilen ve Frankofon zirvesine ev sahipliği yapan Uluslararası Abdou Diouf Konferans Merkezi de yer alıyor. Yeni cazibe bölgesinde ayrıca Dakar'ın ikinci üniversitesinin (UNIDAK 2) 2016-2017 eğitim yılında hizmete girmesi hedefleniyor. Diamniadio şehri ile başkent Dakar arasındaki ulaşımın sağlanması amacıyla Batı Afrika’nın ilk ücretli otobanı, 44 ayda bitirilmişti.

YOLSUZLUĞA SAVAŞ

Kalkınmanın desteklenmesi ve kaynakların yatırımlarda kullanılması amacıyla hükumet yolsuzluğa savaş açtı. Devlet Başkanı Macky Sall’ın en büyük seçim vaatlerinden olan yolsuzlukla savaş kapsamında eski Devlet Başkanı Abdullah Wade'ın oğlu Karim Wade, 6 yıl hapis ve 270 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Yolsuzluklarla mücadele amacıyla kurulan özel mahkeme, eski Devlet Başkanı Wade'in görevde olduğu dönemde bakanlık yapan oğlu Kerim Wade'in "bazı finansal düzenlemelerle yasa dışı yollardan 200 milyon dolar kazandığı sonucuna varmıştı.

SENEGAL SİYASİ İSTİKRARA SAHİP

Siyasi istikrara sahip ve rekabet gücü en yüksek 10 Sahra altı Afrika ülkesinden biri olan ülkede kalkınma oranının 2017’de yüzde 7’ye çıkması bekleniyor. Dünya Bankası’nın yayımladığı 'Doing Business' raporunda Afrika’nın en iyi 5 ülkesi arasında yer alıyor. Senegal’de yeni bir şirketin açılış ve işleyişine yön veren bürokratik tüm prosedürler internete taşınmış durumda.

Hükümet ajansı olan APIX’in ücretsiz hizmetleri arasında yer alan şirket kurulması, yatırımcılar için ülkeye giriş kapısı rolünde bulunuyor. Sanal ortamda yürütülen hizmetler, şirketin hazırlaması gereken belgelerin listesinin de internetten takip edilebilmesini sağlıyor.