Çukurova’da 2015 yılı ilk narenciye balı hasadı 22 Nisan’da yapılacak. Bal Tanıtım Derneği Başkanı Hasan Özkan, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kampüsünde yapılacak 6. Narenciye Balı Hasat Töreni’nde, 2015 Altın Arı Ödülü’nün de sahibini bulacağını söyledi.

Sanayi Odası’nda dernek yönetim kurulu üyeleriyle bir basın toplantısı düzenleyen Hasan Özkan, Adana’nın coğrafi konumu, iklimi ve bitki örtüsü nedeniyle Türkiye’nin en önemli arıcılık merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Özellikle narenciye bahçelerinin çok olmasının Adana’yı arıcılıkta çok önemli bir noktaya getirdiğinin altını çizen Özkan, “Bugün İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki birçok arıcı, arılarını kışlatmak için Adana bölgesine getirmekte, burada arılarını yetiştirmekte ve sezonun ilk balı ve C vitamini kaynağı olan narenciye balını hasat ettikten sonra tekrar kendi memleketlerine göç etmektedirler.” dedi.

Adana özel konumundan dolayı arıcılık sanayi ve bal ticaretinin bölgede geliştiğinin altını çizen Özkan, "Bugün ilimizde 3 tane petek fabrikası, 9 tane bal ambalajlama tesisi bulunmaktadır. Türkiye’nin en önemli kovan merkezlerinden birisi olan İmamoğlu ilçesinde 50’ye yakın arı kovanı atölyesi bulunmaktadır. Türkiye’deki toplam bal ve arı ürünleri ticaretinin önemli bir bölümü bölgemizde gerçekleşmektedir." diye konuştu.

Arıcılığın tarım sanayine yıllık katkısının 5 milyar dolar seviyelerinde olduğunu ifade eden Özkan, "Bugün sağlığa harcadığımız paranın katlanarak büyüdüğünü ve bu büyümede sağlıksız beslenmenin önemli bir rolü olduğunu düşünürsek bal ve arı ürünlerinin ne kadar kıymetli olduğunu bir kere daha anlamış oluruz. Bu yüzden sağlıklı bir yaşam için bal ve arı ürünlerinin tüketiminin artırılması gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Senenin ilk narenciye balı hasadını da 22 Nisan’da Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kampüsünde yapacaklarını vurgulayan Özkan, törende Altın Arı Ödülü’nün de sahibini bulacağını anlattı. Hasat edilen ilk balın da her yıl olduğu gibi açık artırma ile satılacağını da kaydeden Özkan, Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir babası Ali Haydar Bozkurt, Arıcılık Gazetesi kurucusu Güner Kayral ile TV yapımcısı Umut Özdil’e 2015 yılı Onur Ödülü verileceğini belirtti. Özkan, törenin ana sponsorunun ise Anadolu Bal ve Karlıova Bal Evi olduğunu sözlerine ekledi.