Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Malatya Şube Eş Başkanı Zuhal Güler, Memur-Sen ile hükümet arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden çıkan sonuca ilişkin “Kamu emekçilerinin ve sağlık emekçilerinin kazandığınızı söylediğiniz yüzdelik zamlar mevcut kriz içerisinde iki yıllık yüzdelik zam yılın ilk altı ayında erimeyle karşı karşıya” dedi.

SES Malatya İl Binasında yapılan açıklamada Güler, sağlık emekçileri başta olmak üzere kamu emekçilerinin haklarının 2 yıl daha gasp edildiğini söyledi. Memur Sen’in görüşmeler öncesinde ve sonrasında sergilediği tutuma ağır eleştiriler getiren Güler, görüşmelerde çıkan sonucu ‘tarihi bir başarı’ olarak değerlendirenlere kamu çalışanlarının hangi sorunlarının çözüme kavuşturulduğunu sordu.

Bakan Faruk Çelik ile Memur-Sen ile mutabakata vardığını hatırlatan Güler, “İki yıllık bir sözleşmeyi kapalı kapılar ardında imzalayan Memur Sen’in neleri başardığını görelim. Vekil ebe ve hemşireler kadroya mı alındı? Hizmetli personel ve idari personel sağlık emekçileri sınıfına mı dâhil edildi? Hastanelerdeki hemşire açığını giderecek yeni alımlar mı gerçekleşti? Hafta sonu ve gece nöbet ücretlerinde bir artışa mı neden oldu? Sağlık emekçileri ulaşım, kreş gibi sorunlarımı çözüldü? 112 çalışanlarının yemek barınma sorunlarımı çözüldü? Aile hekimlerinin angarya cumartesi nöbetimi kaldırıldı? Yıllık izinlerde kesilen döner sermaye sorunumuzu mu çözdünüz?” diye sordu.

Sağlık emekçileri başta olmak üzere bütün kamu emekçilerinin haklarının iki yıl daha heba edildiğini belirten Güler, şunları söyledi: “Kamu emekçilerinin ve sağlık emekçilerinin kazandığınızı söylediğiniz yüzdelik zamlar mevcut kriz içerisinde iki yıllık yüzdelik zam yılın ilk altı ayında erimeyle karşı karşıyadır. Daha 2014 yılında toplu iş sözleşmeleriyle anlaşılmış kazanımlar uygulanmazken bu vaatlerle adeta bir siyasi parti lideri gibi sağlık emekçileri ve kamu emekçilerini yıldırtan bir söylemle zafer kazandık edasıyla bir TİS sürecini daha geçirdiniz. Nasıl bir çoğunluğa sahip olduğunuzu biliyoruz. Sekiz yüz bin üyeyle bu sorunların tamamını çözebilecekken kapalı kapılar ardında hangi taleplere karşı bu sözleşmeyi imzaladınız. Memur Sen’in kazanım olarak ortaya koyduğu şeylerin kamu emekçilerini ve sağlık emekçilerini ne ekonomik ne özlük ne de demokratik sorunlarını çözebilecek durumdadır. Cuma günü sağlık emekçilerinin ibadetlerini yerine getirmesi için verilen yasal iznin aslında fiili olarak sağlık emekçilerinin uyguladığı bir durumdur. Ancak sadece bir mezhebe bir kesime yönelik yasal düzenleme yapılması anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir durumdur. Fiili olarak bu hakkını kullanan sağlık emekçilerimiz zorluklar yaşadığı durumda hukuksal olarak müdahale edilebilir ve bir genelgeyle idarecilerin bu konuda hassas olması kolaylıklar sağlaması konusunda bakanlık bir öneri getirmelidir.”