14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken çiçek piyasası da hareketlendi. Çiçekçiler, soğuk geçen kış mevsimi üretimi etkilemesine rağmen zam yapmayacak. Her sene olduğu gibi en çok rağbet gören kırmızı gül, geçen yılki fiyattan satılacak. Kalitesine göre 5, 7,5 veya 10 lira arasında olacak. İthal güllerin tanesi ise 15 liradan alıcısına ulaşacak. Kazablanka'nın fiyatı 25-30, orkideninse 80-100 lira aralığında olacak. İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, 14 Şubat’ta 4 milyon dal çiçek satılmasını beklediklerini söyledi. Müşterilerin, mağduriyet yaşamamak için siparişlerini en az iki gün önceden vermesini istedi.

Çiçekçiler, Sevgililer Günü’ne yönelik hazırlıklarını tamamladı. Çiçek satışlarının zirve yaptığı 14 Şubat ile ilgili bilgi veren Oda Başkanı Kış, soğuk geçen kışın seralarda üretimi etkilediğini, buna rağmen çiçek tedarikinde sıkıntı yaşanmayacağını söyledi. Kooperatiflerde yeterince çiçek bulunduğunu kaydeden Kazım Kış, “Soğuklar çiçek üretimini etkiledi ancak Antalya, Adana, Yalova ve Menderes’teki seralardan mezatlara yeterince ürün geliyor. Bunun yanında yurtdışından da ciddi miktarlarda çiçek ithal ediliyor. Dolayısıyla tedarikte herhangi bir sıkıntı yok. Çiçekler, geçen seneki fiyatlardan satılacak. İzmir’de yaklaşık 4 milyon dal çiçek satışa sunulacak.” diye konuştu. Döviz kurlarındaki ani yükselişin fiyatlara da yansıdığını söyleyen Kış, çiçekçi esnafını da yüksek fiyattan satış yapmamaları konusunda uyardı: “Yüksek fiyattan satmaya çalışırsanız çiçekler elinizde kalabilir, ertesi gün satamazsanız.”

KIRMIZI GÜL 5-10 LİRA ARASINDA SATILACAK

Oda Başkanı Kış’ın verdiği bilgiye göre en çok talep gören kırmızı gül, kalitesine göre 5, 7,5 ve 10 lira arasında satışa sunulacak. İthal güller ise 15 liradan alıcısına ulaşacak. Kazablanka'nın dalı 20-25 lira, çiftli orkide kalitesine ve boyuna göre 80-100 lira, tekli orkideler ise 60-70 lira olacak. Antoriumun dalı 10 liraya, lilyumlar 7,5 ile 10 lira arasında satılacak. 14 Şubat’ta daha az satılan karanfilin tanesi 2, gerbera ise 1,5-2 lira arasında satışa sunulacak. Ekvador gülü 15, ithal lale 10, beyaz gül 5-10, şebboy 2-3 lira civarında piyasaya çıkacak.

‘KENYA, GÜL ÜRETİMİNDE CİDDİ MESAFE KATETTİ’

Türkiye’de yeterli üretimin olduğunu dile getiren Kazım Kış, “Ancak ülkemizde yetişmeyen ve talep gören çiçekleri yurtdışından ithal ediyoruz. İthalat daha çok Hollanda, Ekvator, Kenya ve Kolombiya’dan yapılıyor. Son zamanlarda Kenya ileri çıkmaya başladı. Hollandalı firmalar, Kenya’da üretim yaptırıyor. Kendi kontrolleri altında seralar kurup ürettiriyor. Burada yetiştirilen çiçekler ise direkt Hollanda’ya gönderiliyor. Kenya, Hollanda’nın teşvikiyle çiçek üretiminde ciddi mesafe kaydetti. Kenya’da işlenmemiş tarım alanlarının çok ve iklim şartlarının da uygun olması, gül üretimini revaçta hale getirdi.” şeklinde konuştu.