Tarımsal ürünlerde Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri olan ve Ege Bölgesi'nde 100 binden fazla ailenin geçim kaynağı olan kuru üzüm ve kuru incirde, sezonun ilk ürünleri İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) törenle işlem gördü. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı törende, ilk kuru üzümü getiren İrfan Zeki Adıgüzel ile ilk incirin sahibi Şakir Karaerkek’in ürünleri açık artırmayla satıldı. Kuru üzümün kilosunu 110 liradan Ege İhracatçı Birlikleri alırken, kuru inciri kilosuna 80 lira veren Rıza Akça aldı.

Borsa Üzüm Salonu'nda düzenlenen '2015 Yılı İlk Ürün Töreni'nde konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, kuru üzüm ve kuru incirin Türkiye’nin tarım ve ticaret tarihine damga vurmuş, dünya ticaretinde marka olmuş ürünler olduğunu söyledi. Yüz binden fazla üreticinin geçimini bu ürünlerden sağlandığını hatırlatan Kestelli, “Yüzbinlerce işletme ve ihracatçımız bu ürünleri yurtiçi ve yurtdışına pazarlıyor. Katma değer yaratıyor ve önemli istihdam sağlıyor.” dedi. Geçtiğimiz sezon dünyada 1 milyon 205 bin ton kuru üzüm üretildiğini kaydeden Kestelli, şöyle devam etti: “Bu üretimin yüzde 26’sı Türkiye’de gerçekleşmiş. Ülkemiz üretimde, Amerika’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Dünyada kuru incirin yüzde 55-60’ı Türkiye’de üretiliyor. Ülkemiz kuru incirde açık ara birinci sırada yer alıyor. Diğer önemli üretici ülkeler, İran, Amerika ve Yunanistan. Kuru üzümde, geçtiğimiz sezon ihracat miktarı yüzde 41, ihracat değeri ise sadece yüzde 2 artmış. Ortalama ihracat fiyatımız yüzde 28 gerilemiş. Kuru incirde ise aksi bir durum söz konusu. Geçtiğimiz sezon ihracat miktarı yüzde 29, ihracat değeri ise yüzde 4 gerilemiş. Ortalama ihraç fiyatı ise yüzde 35 artmış. Bu ürünlerden elde ettiğimiz döviz çok kıymetli. Yaratılan katma değerin tamamı yurtiçinde üretiliyor, bu çok önemli. Ancak, planlama ve politikalarımızda dünya piyasalarındaki gelişmeleri dikkate almamız, önder pozisyonumuzu korumamız gerekiyor.”

Her iki üründe de 2015/2016 sezonu hasadının başladığını aktaran Kestelli, “Geleneksel rekolte tahmin çalışmalarımızı gerçekleştirdik. 2015/2016 üretim sezonu kuru üzüm sektörü için sorunlu bir yıl olurken, kuru incir üretimi nispeten daha iyi durumda. Bu sezon, olumsuz iklim koşullarının etkisi ile kuru üzüm rekoltesinde yüzde 40’lık bir düşüş bekleniyor. Rekolte bu yıl için 196 bin ton olarak tahmin edildi. Kuru incirde ise rekoltenin geçen yıla göre yüzde 7 oranında artarak 74 bin 505 ton olması bekleniyor. Bu sezonun herkes için bol kazanç getirmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de tarımsal ürün satışında Anadolu’nun kapısının İzmir olduğunu belirtti. Zeybekci, “Özellikle incir ve kuru üzümde dünyanın 1 numası İzmir olabilir.” dedi.