Aydın Ticaret Borsası’na 2015 yılı ilk kuru inciri getirildi. Miktarı 40 kg. olan kuru incir, sembolik olarak kilosu 20 liradan satıldı. Üretici Mehmet Yılmaz’ın incirini satın alan Aydın Kuru İncir İşletmeleri ve İhracatçıları Derneği (AKİD) Başkanı Metin Topaç, bu yıl yüzde 15-20 rekolte artışı ve geçen yıla göre daha iyi bir kalite beklediklerini söyledi.

Dünya kuru incir üretiminin yüzde 70’ini karşılayan ve ülke ekonomisine 200 milyon dolar girdi sağlayan kuru incir, Aydın Ticaret Borsası’na geldi. Üreticiler Cüneyt Gökçe ve Yılmaz tarafından getirilen kuru incir, kilosu 20 liradan satıldı. Bu sezonun iyi olacağını belirten AKİD Başkanı Topaç, “Üreticimize, tüccarımıza ve ihracatçımıza hayırlı olsun. Yeni sezon inşallah bereketli geçer. Bu yıl rekolte, geçen yıla göre yüzde 15-20 fazla gibi görünüyor ancak şu anda erken, 20 gün daha bekleyeceğiz. Hava şartlarına bağlı. Fiyat konusu da arz talebe bağlı. Şu anda sezonun başı, bunları telaffuz etmek için erken. İnşallah sezon herkes için iyi olur. Bizim amacımız, incirimizi tüm dünya ülkelerine tanıtmak ve incirimizi yedirmek. Bu yıl bol bir sezon geçirip bunda başarılı olursak ileriki sezonlarda daha iyi olacak.” dedi.

Aydın’da incirin dağlık alanda bir sıkıntısı olmadığını, ova kısmında deniz yeli dolayısıyla az da olsa çatlama görüldüğünü belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan ise kalitenin iyi olacağını söyledi. Bircan, “Yeni incir sezonunun, üreticimize hayırlı olmasını diliyorum. Şu ana kadar meteorolojik değerlerimize göre, iki üç gün önceki yağmurları baz almazsak, ovalar hariç incir sezonumuzun iyi geçeceği görünüyor. Çiftçilerimiz ilk ürünleri getirdiler. İlk kuru incirimiz geldi, herkese hayırlı olsun.” dedi.

Borsaya sezonun ilk kuru incirini getiren Mehmet Yılmaz da her yönüyle iyi başladıklarını ifade etti. Geçen yıla oranla incirin rekolte ve kalitede çok daha güzel olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bu yıl iyi bir sezon geçireceğimizi umut ediyoruz. Bu yılki incirimiz, geçen yıla göre çok daha kaliteli ve güzel. Dilerim emeğimizin karşılığını alırız. Geçen yıl çok kötü bir sezon geçirdik bu yıl daha iyi bir sezon olacak.” ifadelerini kullandı.

Borsaya kuru incir getiren üreticilere, AKİD tarafından çeyrek altın hediye edildi.