Modern toplularda sigorta sistemlerinin son derece önemli bir konumu bulunuyor. Özellikle de günümüz modern teknolojisinin hızlı gelişimi ile birlikte yaşamın her alanında internet teknolojisi de kendisini en etkin şekilde gösteriyor. Günümüz modern çağında modern dünyanın en önemli iki unsuru haline gelen sigorta ve internet bir araya gelerek vatandaşa daha modern ve daha çağdaş bir sigorta hizmeti sunulabilmesine olanak sağlıyor. Modern dünyada tüm gelişmelerde olduğu gibi Türkiye’de de kamu kurumları tarafından gelişen internet teknolojisi oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılıyor. Özellikle de modern teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte internetin son derece yaygın ve popüler bir hale gelmesi kamu kurumlarının vatandaşa sunduğu kamu hizmetlerinde de gelişen internet teknolojisini daha aktif bir şekilde kullanmalarına yol açıyor.

SGK SORGULAMA

SİGORTA SORGULAMA

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

SGK BORÇ SORGULAMA

Günümüz modern Türkiye’sinde sigorta hizmetlerinin aktif yönetimi yapan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelişen internet teknolojisini aktif olarak kullanıyor olması vatandaşların sigorta işlemlerinde önemli avantajlardan ve kolaylıklardan yararlanabilmesine yardımcı oluyor. Son dönemlerde sigorta mükelleflerine yönelik olarak dijital platform üzerinde hizmete açılan online sigorta hizmetleri vatandaşların işlemlerini çok daha hızlı ve çok daha kolay bir şekilde yapabilmelerine olanak sağlıyor. Son dönemlerde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platformda yer alan resmi internet sayfası üzerindeki online hizmetler menüsünden erişim sağlanabilen E-SGM uygulaması üzerinden sigorta mükellefleri tarafından online SGK hizmet dökümü alma işlemleri şifresiz olarak gerçekleştirilebiliyor.

Sigorta mükellefleri artık dijital platform üzerinde SGK hizmet dökümü alma işlemlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-SGM uygulamasını kullanarak, internete erişim sağlayabildikleri her yerden yapabilme imkanına sahip olabiliyor. 2006 yılında kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çatısı altında toplanan sigorta kollarından herhangi birisine bağlı olarak çalışma yaşantısına devam eden sigorta mükelleflerinin bazı işlemlerinde veya hesaplamalarında güncel sigorta bilgilerine gereksinim duyabiliyorlar. Özellikle de güncel sigorta prim ödeme gün sayısı ve sigorta sicil numarası gibi bilgilerin daha pratik bir şekilde alınabilmesine yardımcı olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platformda yer alan online hizmet ekranı E-SGM uygulamasında SGK hizmet dökümü alma işlemleri son derece pratik ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Vatandaş artık dijital platform üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sayfasındaki online hizmetler menüsünden erişim sağlayabildikleri E-SGM uygulaması üzerinden SGK sorgulama işlemlerini şifresiz olarak yapabildiklerinden güvenlik amaçlı olarak bazı kimlik bilgilerini girmeleri gereklilik arz ediyor. Bu kapsamda sigorta mükellefleri E-SGM uygulaması üzerinde ‘T.C. kimlik numarası’, ‘il’, ‘doğum yılı’ ve ‘cilt numarası’ bilgilerini eksiksiz olarak girmeleri gerekiyor. Bu bilgileri giren sigorta mükellefleri E-SGM uygulaması ekranında ‘hizmet bilgisi’ kategorisi altındaki ‘4A hizmet bilgisi’ ekranından SGK sorgulama işlemlerini yapabiliyor.

Sigorta mükellefleri bu ekran içerisinde ilk işe giriş tarihleri, SSK sicil numarası, işe giriş ve çıkış tarihleri, sigorta prim ödeme gün sayısı, hizmet süresi, müstahaklı durumu ve toplam kazanç durumu gibi sigortanın son derece önemli olan bilgilerine kolay bir şekilde erişim sağlayabilme fırsatına sahip olabiliyor. Bu neden ile de günümüz modern Türkiye’sinde sigorta mükellefleri tarafından dijital platform üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-SGM uygulaması SGK sorgulama işlemleri için sıklıkla kullanılmaktadır.

Sigorta mükelleflerinin dijital platformda SSK sorgulama işlemlerini yapabilecekleri ikinci bir yöntem bulunuyor. Başbakanlık tarafından 2008 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı aracılığı ile dijital platformdaki tüm kamu kurum ve online hizmetlerini tek bir çatı altında toplayabilmek amacı ile hizmete açılan e-devlet sistemi içerisindeki Sosyal Güvenlik Kurumu uygulaması ile sigorta sorgulaması yapılabiliyor. E-Devlet SSK sorgulaması işlemleri için sigorta mükelleflerinin diğer tüm e-Devlet işlemlerinde olduğu gibi sisteme giriş ekranından ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C.kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak giriş yapmaları gerekiyor.

Giriş işlemlerinin ardından SSK sorgulaması işlemi e-hizmetler kategorisindeki alfabetik sıralamalı kamu kurumu listesinde ‘S’ harfinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘4A hizmet bilgisi’ seçeneğine tıklanarak istenen sigorta bilgilerine ulaşılabiliyor. Böylelikle sigorta mükellefleri en güncel sigorta bilgilerine Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kendi sitesinde yer alan E-SGM uygulaması üzerinden şifresiz olarak veya e-Devlet sistemi üzerinde yer alan online hizmetleri aracılığı ile daha güvenli olarak ulaşabilme imkanına sahip olabiliyor.

5 milyon kişiye zam müjdesi!

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yapılacağı açıklanan seyyanen zamdan 5 milyon civarında kişi faydalanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 6,5 milyonu SSK'dan, 2,4 milyonu Bağ-Kur'dan, 1,9 milyonu da Emekli Sandığı olmak üzere toplam 10 milyon 953 bin kişiye emekli aylığı ödüyor. Kurum tarafından emeklilere ödenen maaşların tutarı aylık 12 milyar lirayı buluyor.

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında ilk etapta, 2015 Temmuz ayı itibarıyla, yılın ilk 6 ayı için TÜFE oranında artış yapılacak. Bu artışa ilave olarak, maaşları bin liranın altında olan SSK ve Bağ-Kur emeklileri 100 lira daha fazla alacak. Ayrıca, bin ila bin 100 lira arasında ödenen aylıklara da bin liranın üstündeki aylıkları, bin 100 liraya tamamlayacak şekilde seyyanen zam verilecek.

Ortalama 50 lira daha az kesinti yapılacak

Seyyanen zamdan 5 milyon civarında emekli faydalanacak. Böylece, 3 milyon 303 bin emekli 100 liranın tamamından, 1 milyon 785 bin emekli de 1 ila 99 lira arasında değişen tutarda seyyanen zam alacak. İyileştirmeyle SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında yaklaşık yüzde 30 artış olacağı, seyyanen zammın yıllık maliyetinin de 4 milyar lirayı bulacağı belirtiliyor.

Öte yandan, ticari faaliyette bulundukları için daha fazla Sosyal Güvenlik Destek Pirimi ödeyen emekliler için ise prim oranı aşağıya çekildi. Bu kapsamda, ticari faaliyette bulundukları için aylıklarının yüzde 15'i oranında sosyal güvenlik destek primi ödeyen emeklilerden, artık yüzde 10 oranında prim kesintisi yapılacak.

Uygulamayla, 630 bin 485 emeklinin maaşında ayrıca yüzde 5 artış sağlanacak. Bu şekilde, 229 bin 653 SSK, 355 bin 886 Bağ-Kur, 44 bin 946 memur emeklisinin aylıklarından en fazla 153 lira, ortalamada 50 lira daha az kesinti yapılması suretiyle artış olacak. Bu düzenlemenin yıllık maliyetinin ise 435 milyon lira olacağı kaydedildi.

Şu anda, 571 bin 285 kişi, aylık ek ödeme dahil 145 lira 81 kuruş 65 yaş aylığı alıyor, temmuz ayından itibaren gerçekleşecek zamla bu rakam 200 liraya çıkarılacak. Böylece aylıklarda yüzde 37'lik artış sağlanacak. Düzenlemenin yıllık maliyetinin 342 milyon lira olarak hesaplandığı ifade edildi.